open-navfaktor-logo
search
Rektor i dekan objašnjavali
Todić i Vujičić neće dobiti ispisnicu do okončanja disciplinskog postupka, da li će UNSA sarađivati sa Univerzitetom u Beogradu?
Nakon što su studentice Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu Slađana Todić i Valentina Vujičić na društvenim mrežama veličale ratnog zločinca Ratka Mladića, o čitavom slučaju danas u govorili rektor Univertiteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj i dekan Fakulteta kriminalistike Jasmin Ahić.
19.07.2023. u 14:16
get url
text

VEZANI TEKST - Oglasile se i studentice koje su veličale Mladića i ratni zločin

On je govorio o tome šta je Fakultet poduzeo nakon saznanja o ovim događajima na društvenim mrežama.

- Pokrenuli smo disciplinske prijave za utvrđivanje disciplinske odgovornosti. Formirana je komisija i postupak je u proceduri. Dok ne bude epilog, nećemo se više oglašavati o ovom slučaju - kazao je Ahić.

Odmah po saznanju, dodao je, obavijestili su Policijsku upravu Novo Sarajevo, koja je naknadno kontaktirala sa Tužilaštvom BiH.

- Disciplinski postupak je u toku i bit će okončan u zakonskim rokovima. S obzirom na veliki javni interes bit će promptno završen nakon čega ćemo se oglasiti saopćenjem. Ne želim prejudicirati odluku, ali sam siguran da će odluka, u skladu s utvrđenim činjenicama, biti efektna – kazao je Ahić dodajući da do sada nije zabilježen ovakav slučaj.

Kao što je poznato, nakon skandaloznog ponašanja, dvije studentice Srbija je "nagradila" stipendijama i pozvala da studiranje nastave u ovoj zemlji. Sve dok se ne završi disciplinski postupak, kaže dekan Fakulteta kriminalistike, Todić i Vujičić se ne mogu ispisati sa ovog fakulteta.

Rektor Univerziteta Rifat Škrijelj kazao je da su na Univerzitet u Sarajevu dobrodošli svi oni koji poštuju državu Bosnu i Hercegovinu, Federaciju i Kanton Sarajevo.

- Nema mjesta za one koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince kao heroje. To se odnosi i na studente i na zaposlene. UNSA nije institucija koja će ikoga pozivati na javni linč, ali poziva studente da se suzdrže od zapaljive retorike - poručio je.

Uputio je poziv studentima da bez obzira na vjeru, naciju i entitetsku pripadnost "vole jedni druge i međusobno razvijaju odnose za dobrobit svih".

U vezi s tim da će Todić i Vujičić nastaviti studirati na Univerzitetu u Beogradu, Škrijelj je podsjetio da UNSA ima potpisan sporazum o saradnji sa ovim srbijanskim univerzitetom i da će organi UNSA u skladu sa novonastalim okolnostima razmotriti hoće li se ta saradnja nastaviti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.