open-navfaktor-logo
search
Značajan projekat
"Transkripti genocida" resurs za interdisciplinarno istraživanje o genocidu
Projekat "Transkripti genocida" veoma je značajan resurs za interdisciplinarni pristup istraživanju genocida.
06.04.2021. u 21:12
get url
text

Zaključeno je to na konferenciji "Političke odluke i odgovornost: Od Sarajeva do Srebrenice" održanoj povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, na Fakultetu političkih nauka Sarajevskog univerziteta. 

Razgovarano je o navedenom projektu čiji je realizator Memorijalni centar Srebrenica, ali i o različitim aspektima pitanja kažnjivosti i odgovornosti osoba koje su u radu tzv. Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini/Narodne skupštine Republike Srpske, od 1991. do 1996. godine, podržavale, zagovarale i učestvovale u donošenju političkih odluka čije su posljedice, između ostalih, opsada Sarajeva i genocid u Srebrenici.

- Kada se govori o genocidu, govori se o apsolutnom zločinu - rekao je dekan Fakulteta političkih nauka Sead Turčalo.

On je zahvalio Memorijalnom centru Srebrenica za suradnju i interes da ovaj projekat bude predstavljen upravo na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, saopćila je ta visokoškolska ustanova.

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić govorio je o tome zašto je Dan grada Sarajeva odabran kao trenutak za predstavljanje "Transkripata genocida" i pojasnio koliko je ovaj projekat značajan jer je, dotad nominalno javne dokumente, učinio dostupnim i lako pretraživim svima.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra u Srebrenici Dževad Mahmutović pojasnio je da su u transkriptima značajne informacije o opsadi Sarajeva i događanjima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije.

Profesorica i istraživačica u oblasti istraživanja genocida Edina Bećirević govorila je o aspektima poricanja genocida, s čim se neprestano suočavamo u Bosni i Hercegovini i regionu. Pojasnila je da transkripti ukazuju na to da su izvršioci bili svjesni međunarodne dimenzije genocida i moguće međunarodne intervencije te su stoga nastojali promovirati narativ o krivici žrtava za stradanja u Sarajevu i genocid u Srebrenici. 

Istraživač u oblasti istraživanja genocida prof.dr. Hikmet Karčić govorio je o terminu “životni prostor” koji se spominje više puta u transkriptima te pojasnio da su članovi tzv. Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini/Narodne skupštine Republike Srpske bili veoma zainteresirani za natalitet i demografska kretanja.

Osvrnuo se na terminologiju koja se koristi u transkriptima, kroz koju se, naveo je Karčić, uočava radikalizacija plana i genocidna namjera.

Konferenciju "Političke odluke i odgovornost: Od Sarajeva do Srebrenice" zajedno su organizirali Fakultet političkih nauka Univeziteta u Sarajevu i Memorijalni centar Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.