open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Tri kabineta pod jednim krovom: Sazvali smo sjednicu; nisu sazvali sjednicu; nećemo telefonsku
Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika negirali su da Dodik nije zakazao sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj bi se usvajao korigovani tekst Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2021. godinu.
16.04.2021. u 15:21
get url
text

Podsjetimo, iz Službe za informiranje Predsjedništva BiH jučer su kazali da nema još naznake sjednice, dok su iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića istakli da će "kada Dodik sazove sjednicu, sjednica biti i održana".

S obzirom na to da je Dodik u utorak najavio sjednicu za srijedu, koja pak nije održana, jučer smo pitali i Dodikovog savjetnika za informisanje Peru Simića šta se desilo, ali nam nije znao odgovoriti. I Biljana Bokić, također savjetnica za medije, bila je, kako su nam rekli u Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva kada smo nazvali, u Beogradu, dok Dodikovog šefa kabineta Danijela Dragičevića nije bilo u uredu.

VEZANI TEKST - Dodik rekao pa porekao: Ni traga od sjednice Predsjedništva BiH

Iz Dodikovog kabineta su potom uputili demantij.

- Apsolutno je netačna tvrdnja koju ste iznijeli u vašem tekstu da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije zakazao sjednicu Predsjedništva BiH. Predsjedavajući Milorad Dodik do sada je tri puta inicirao i sazivao vanrednu sjednicu o Nacrtu budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu. Nakon što je u Predsjedništvo stigla korigovana verzija Nacrta budžeta, prošle sedmice sazvali smo hitnu telefonsku sjednicu, kako i predviđa Poslovnik o radu, ali član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nije bio za to zbog bitnosti dokumenta i tražio je sjednicu u zgradi Predsjedništva BiH. Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik je u utorak zakazao vanrednu sjednicu za srijedu, ali član Predsjedništva Željko Komšić nije htio da sjednica bude održana u tako kratkom roku od dana zakazivanja.

Sjednica Predsjedništva bit će ponovo sazvana kada se za to stvore svi uvjeti i kada sva tri člana budu mogla fizički biti prisutna i kada daju saglasnost za njeno održavanje – naveli su iz Dodikovog kabineta.

- Bio je dogovor da će biti uživo sjednica, a onda odjednom predlažu telefonsku. Nikada nije održana telefonska sjednica na temu budžeta. To bi bio presedan. Dakle, nije ispoštovan dogovor - kazali su iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Iz Kabineta Željka Komšića i danas su samo ponovili da će sjednica biti održana kada je Dodik sazove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.