open-navfaktor-logo
search
Obustavili proizvodnju
Tridesetak zeničkih rudara iz protesta nema namjeru izaći iz jame dok ne dobiju plaću za juni
Tridesetak rudara jedinog preostalog proizvodnog pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, jame Raspotočje, odlučili su do daljnjeg ostati u jami te na taj način iskazati protest zbog činjenice da - potvrdio je Feni predsjednik Samostalnog sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić.
25.07.2023. u 19:04
get url
text

Zenički rudari danas su ponovo obustavili proizvodnju u drugoj smjeni, zbog činjenice da ponovo na vrijeme nisu u dobili plaću, ovog puta za juni, a što je zadnji rok isplatu istekao danas.

- Bio je plan da dio radnika siđe u jamu kako bi osigurali "široko čelo", riješili neke kritične pozicije na gradilištu, ali su oni odlučili ostati u jami se dok se ne riješi ova situacija. Upravo sam dobio tu informaciju i odoh s njima u jamu te, ako bude trebalo, ostat ću i ja s njima.

Ovo se, jednom, mora riješiti, jer zaista nema smisla da svaki mjesec obustavljamo rad zato što na vrijeme nećemo dobiti plaću. Mi smo 3. jula s menadžmentom, pod uvjetima koje su oni postavili, potpisali sporazum za isplatu majske i junske plaće, koji oni nisu ispoštovli - istakao je Avdić.

On dodaje kako je samo manja grupa radnika otišla kućama, dok su svi radnici koji rade izvan jame u radničkim odijelima i u krugu pogona.

Savez samostalnih sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine sutra će u 10 sati održati sjednicu Predsjedništva u Zenici, kada će se raspravljati te pokušati riješiti situacija u ZDRMU Zenica. Zenički su rudari, tokom svih ovogodišnjih protesta i radničkog neposluha, insistirali da se konačno riješi situacija pa makar to značilo i potpuno zatvaranje zeničkih rudnika.

Nakon majskih protesta, navodno samo privremeno, prekinuta je proizvodnja u najstarijem pogonu Stara jama, ali još nema informacija da li je izrađen elaborat te da li je donijeta odluka o sudbini te jame.

Prije nekoliko godina zatvorena je jama Stranjani, dok je prije nekoliko decenija obustavljena proizvodnja na površinskim kopovima Mošćanica i Rača. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.