open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
"Trojka" analizirala prethodna dešavanja i buduće korake; Konaković: Još nema povjerenja koje je bilo ranije
Lideri "Trojke" sastali su s danas u centrali Socijaldemokratske partije u Sarajevu. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je kako je ovo njihova uobičajena aktivnost te da na ovim sastancima analiziraju prethodna dešavanja, rad i buduće korake. 
17.07.2023. u 17:52
get url
text

VEZANI TEKST - Ništa od deeskalacije danas, "Trojka", SNSD i HDZ otkazali sastanak

Oči su "uprte" u sjednicu Vijeća ministara BiH na kojoj bi se, nadaju se, trebali usvojiti barem neki zakoni kako bi delegacija Bosne i Hercegovine koja putuje u Brisel mogla pokazati da je naša zemlja barem nešto uradila na putu ka EU i ispunjavanju prioriteta Evropske komisije. No, sve ovisi od partnera na državnom nivou - HDZ-a i SNSD-a.

Kazao je kako sastanak predsjednika stranaka koalicije na državnom nivou nije bio precizno dogovoren, ali da su se danas trebale sastati radne grupe koje trebaju raditi na približavanju stavova i izvršavanju uslova i obaveza na evropskom putu.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde kazao je kako su sa partnerima iz koalicije na državnom nivou komunicirali tokom cijelog dana pismenim putem.

- Imamo neko svoje viđenje koje je potpuno čisto i jasno. Moramo se vratiti u okvire Ustava i zakona BiH i nastaviti naš evropski put, a iz zajedničkog sporazuma koji smo potpisali implementirati sve, a ne samo parcijalne dijelove. Očekujemo tokom dana prijedloge kolega i sutra tokom dana nastavljamo komunikaciju. Imamo zakazan dnevni red sjednice 25. i radimo na odlasku naše ekipe koja ide u Brisel 19. možda sutra tokom dana pokušamo usvojiti neki dokument - rekao je Konaković.

Naveo je kako čekaju da vide postoji li raspoloženje da se sutra održi telefonska sjednica, vanredna ili neka druga kako bi se usvojili neki zakoni. Među njima je naveo mogućnost zakona u vezi sudova ili koordinatora za IPA-u. Ipak, zbog posljednjih poteza vlasti u RS-u, ističe da je stanje napeto.

- Još nema povjerenja koje je bilo ranije. Nije jednostavno kada je evidentan udar na ustavni poredak pronaći neka kompromisna rješenja. Mi to radimo radi kratkih rokova u kojima se iz EU od nas očekuje efikasnost, da isporučimo dio tih naših obaveza kako bi nas ljudi koji zagovaraju da BiH bude rame uz rame Ukrajinom i drugim zemljama u pristupu prikazali damo smo nešto uradili. Dinamično je, svaki dan se stvari dešavaju, pomjeraju – nekada se iznenadimo pozitivno nekada negativno reakcijama naših partnera - rekao je Konaković.

Dodao je kako nije bilo spektakularnog otkazivanja sastanka, prenosi N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.