open-navfaktor-logo
search
Redovna sjednica
"Trojka" u Skupštini KS odbila Deklaraciju DF-a o zaštiti vodozaštitne zone
Na današnjem nastavku 8. redovne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, "Trojka" nije podržala predloženu Deklaraciju za očuvanje zona sanitarne zaštite i kvaliteta vode za piće izvorišta "Sarajevsko polje" koju je predložio Klub Demokratske fronte, saopćeno je iz DF-a nakon glasanja u Skupštini KS. 
07.07.2023. u 19:37
get url
text

Deklaraciju je podržalo 12 zastupnika, dok je 13 iz "Trojke" bilo suzdržano.

- Nakon što je "Trojka" još u maju usvojila zaključak da deklaracija nema status hitnosti, danas u redovnoj proceduri nije usvojena. SDP, NIP i Naša stranka ponovo su pokazali da su im prioritet lični i sitni politički interesi, bez obzira na izborne i koalicione programe kojim godinama obmanjuju građane Kantona Sarajevo.

Naša Deklaracija ima jedan cilj, a to je opredijeljenost Skupštine da svim zakonskim aktima zaštiti sarajevsku pitku vodu i nastala je u saradnji sa stručnim licima i udruženjima koji se bave zaštitom okoliša.

U vremenu kada cijela Evropa i svijet teži zaštiti prirode i izvorišta pitke vode, ovakvim neosnovanim odbijanjem našeg prijedloga, još jednom je pokazano da SDP, NIP i NS zajednički imaju jedino legalizaciju gradnje u području vodozaštitne zone i direktno podržavaju zagađenje okoliša i zdravlja svih građana - saopćeno je iz DF-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.