open-navfaktor-logo
search
Ne daju na "anđela"
Tuga sa juga: Čovićev HMS udario na Murphyja, SAD nazvali neokolonijalnim vladarima, sjetili se i Hercegovačke banke
Zbog čega je Amerikancima toliko stalo da pored brojnih svjetskih kriza i ratova troše energiju i vrijeme na to da isposluju da BH Gas bude operater Južne plinske interkonekcije, pita se o oštro intoniranom tekstu portal hms.ba, inače blizak predsjedniku HDZBiH Draganu Čoviću. 
25.01.2024. u 15:45
get url
text

Autor tekst konstatuje kako to "doduše jeste u skladu s njihovim, nedopustivim manirima drskog neokolonijalnog vladara Bosne i Hercegovine, koji bi da odlučuje i o tako trivijalnim pitanjima, što je ponižavajuće za svaku suverenu zemlju".

Konstatuje kako je nakon pisma kojeg je nedavno američki državni sekretar Anthony Blinken uputio ministru vanjskih poslova BiH i lideru, kako piše hms.ba "tek treće po snazi bošnjačke stranke Elmedinu Konakoviću" i hrvatskom ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, danas je američki ambasador u BiH Michael Murphy ponovo zaprijetio Čoviću američkim sankcijama.

Podsjeća se da je Čović na nedavnoj konferenciji za novinare u Mostaru kazao je da je Južna plinska interkonekcija od strateškog interesa za Bosnu i Hercegovinu, ali i hrvatski narod u BiH, tej e objasnio da ne želi situaciju u kojoj bi bilo moguće da neko u Sarajevu isključi plin Posušju.

U tekstu se kostatuje kako ni "Murphyju neko trebao došapnuti da je Čović upravo učinio ispravnu stvar i postupio u skladu s interesima i očekivanjima Hrvata u BiH, odbijajući američku ucjenu. Hrvatska javnost u BiH apsolutno stoji iza onog što je nedavno kazao na press konferenciji u Mostaru i podržava ga da ustraje u tome i po cijenu američkih sankcija kojima mu američki ambasador ponovo i u intervju za Bloomberg Adriju neizravno prijeti".

Umjesto novih prijetnji i ucjena hrvatska javnost u BiH od američkog ambasadora Murphyja očekuje primjerice, da odgovori kada će SAD obešteti klijente i deponente Hercegovačke banke koja je po nalogu njegovog prethodnika Thomasa Mullera uništena i kada će ispraviti brojne druge nepravde koje su prouzročili Hrvatima u BiH. A nije ih malo, zaaključuje autor teksta koji se potpisao inicijalima M.Š.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.