open-navfaktor-logo
search
Biznismen i humanitarac
Tuga u Vitezu zbog smrti Pere Gudelja: "Bio je i ostao čovjek iz naroda"
Vijest o smrti Pere Gudelja rastužila je njegove sugrađane u Vitezu i Lašvanskoj dolini.
24.11.2020. u 16:19
get url
text

- Žali Peru i malo i veliko u Vitezu. U gradu je muk i tišina od jutros. On je jedan od simbola Viteza. Uvijek je pomagao ljudima. Ako nije pomogao, nije odmogao. Nikog nije ostavio gladnog i bez posla. Volio je svoj narod, a i njega je narod volio i Bošnjaci i Hrvati. Od Viteza i FIS-a samo je više volio harmoniku - kaže Nedib Smajić iz Viteza.  

Gudelj je preminuo nakon bolesti zbog koje je posljednjih nekoliko mjeseci proveo na liječenju u našoj zemlji, Austriji i Hrvatskoj.

- Još smo u šoku. Niko ne može da vjeruje da nas je Pero napustio iako je posljednjih mjeseci vodio veliku borbu za život. Umro je u Zagrebu - kazao je za Faktor Zoran Maroš, prvi saradnik Pere Gudelja i jedan od direktora FIS-a. 

Vijest o smrti uspješnog privrednika pogodila je i Halida Bešlića.

- Pero je bio dobar čovjek, pravi prijatelj... Volio je muziku i harmoniku. Muzika mu je nekako bila najpreča. Za njega me vežu lijepa sjećanja i često smo znali zajedno zapjevati za naše društvo – rekao je Halid Bešlić.

VEZANI TEKST - Preminuo bh. privrednik Pero Gudelj

Teško je u Lašvanskoj dolini naći čovjeka koji će reći ružnu riječ o Gudelju. Kako kažu, uvijek je bio spreman pomoći ljudima i mnoge porodice u ovom kraju zahvaljujući njemu dobile su krov nad glavom i riješile svoju egzistenciju.

Gudelj je tokom života imao priliku da se upozna i druži sa najuspješnijim ljudima iz svijeta biznisa iz regiona, ali i iz ekonomije, sporta, muzike. Često je odlazio i na koride, a bio je redovan gost na Čevljanskoj koridi, gdje bi ponesen dobrom atmosferom iz automobila izvadio svoju harmoniku i svirao narodne pjesme i kola za hiljade posjetilaca koji su ga nagrađivali ovacijama i burnim aplauzom.

- Pero je bio istinski Bosanac i Hercegovac. Čovjek koji je svima pomagao i nikog nije mrzio. Za njega nije bilo bitno kako se ko zove ili koje je vjere. Jednostavno, ljude je dijelio samo na dobre i loše. Bio je i ostao čovjek iz naroda i to je njegova najveća vrlina. Nisu ga promijenili ni milioni niti popularnost. Siguran sam da epidemiološka situacija dozvoljava, da bi se na njegovoj sahrani okupilo više od 20.000 ljudi – kaže Besim Gljiva, prijatelj Pere Gudelja i predsjednik Upravnog odbora Čevljanske koride.

Gudelj je bio poznat i kao veliki humanitarac koji je svesrdno pomogao i bosanskohercegovačkim sportistima i bh. sportu, ali i održavanje različitih muzičkih događaja.
Pamti se da je firma Pere Gudelja uplatila kotizaciju zlatnim bh. košarkaškim kadetima koji su 2015. godine postali prvaci Evrope na Eurobasketu u Litvaniji. Nakon što su mladi košarkaši BiH u četvrtfinalnom meču savladali selekciju Njemačke, FIBA je zaprijetila našem savezu izbacivanjem ukoliko ne uplati kotizaciju od 10.000 eura za nastup na takmičenju. Problem je riješio Pero Gudelj i naši kadeti su na kraju osvojili zlato.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.