open-navfaktor-logo
search
O reisovom apelu
Turčalo: Duhovni lider prepoznaje potrebu za državnim interesom koji je nadstranački
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je apel dužnosnicima, intelektualcima i ulemi da se suzdrže od neprimjerene i uvredljive retorike, kao i govora mržnje.
31.03.2021. u 16:45
get url
text

- Pozicija reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na kojoj se nalazim, nameće mi moralnu obavezu da pozovem sve političare u našoj zemlji, intelektualce i ulemu, kao i druge aktere društvenog života, naročito one koji sebe smatraju muslimanima, da se suzdrže od neprimjerene i uvredljive retorike kao i govora mržnje, koji za posljedicu imaju polarizaciju društva i sijanje nepovjerenja među ljudima - kaže su u apelu reisu-l-uleme.

VEZANI TEKST - Kavazović: Dužnosnici, intelektualci i ulema da se suzdrže od neprimjerene retorike i govora mržnje

On je upozorio da se politička borba za bolju Bosnu i Hercegovinu ne vodi grubom i zajedljivom retorikom, a naročito klevetama, povredama privatnosti, potvorama i spletkama.

Kako je kao intelektualac doživio ovaj reisov apel i koji je njegov stav, pitali smo dekana Fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr. Seada Turčala.

- Poruku reisu-l-uleme je moguće čitati barem na tri nivoa. Jednom etičkom, u kojem u suštini pozivajući sve društvene aktere na suzdržanost od uvredljive retorike, afirmira povratak etike javne riječi u naš javni prostor, naročito onaj politički. Drugi nivo koji se može prepoznati jeste jedna vrsta ukazivanja na trend da kroz postupke političkih aktera na sceni imamo ne samo situaciju da sami sebe delegitimiraju, nego delegitimiraju i institucije u koje su birani ili delegirani, što ima negativne konsekvence za državu – kazao je za Faktor prof. dr. Sead Turčalo, potcrtavajući da "na taj način dovode do apsolutnog gubitka povjerenja građana u institucije".

Treći nivo, ističe on, koji se može tumačiti i kao porazan za političke aktere, jeste da "duhovni lider jasnije od mnogih prepoznaje društveno-politički trenutak i potrebu za postojanjem državnog interesa koji je nadstranački".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.