open-navfaktor-logo
search
Dekan
Turčalo: Neophodno je početi promišljati o tome kako se suprostaviti destruktivnim djelovanjima
Dan nezavisnosti važan je datum za svaku državu, pogotovo za Bosnu i Hercegovinu, imajući u vidu način na koji se Bosna i Hercegovina izborila za obnovu svoje nezavisnosti i postratnu političku dinamiku.
01.03.2023. u 09:15
get url
text

Kazao je to dekan Fakulteta političkih nauka UNSA Sead Turčalo za Fenu na Dan nezavisnosti BiH, naglašavajući da je taj datum dobra prilika za analizu postignutog i za promišljanje možda nekih novih strateških pravaca.

- Pogotovo, kada se radi o Bosni i Hercegovini, neophodno je početi promišljati o tome kako se suprostaviti destruktivnim djelovanjima, koje imamo na unutrašnjem, regionalnom i međunarodnom planu i jasnije se opredijeliti prema integracijama u evropske i strukture Sjevernoatlanskog saveza i poslati poruku da istok nije bilo kakva alternativa, u političkom, ekonomskom niti nekom drugom smjeru - kazao je.

Prema njegovim riječima, naša geografija i geopolitičko okruženje nam pokazuju da u integrativnom smislu nemamo neke posebne alternative, u odnosu na evroatlanske integracije.

- S druge strane mali smo, u ekonomskom i svakom drugom smislu, da bismo mogli zauzimati neku poziciju neutralnosti. Regija i nema neki historijat neuplitanja susjeda u bosanskohercegovačke prilike. Činjenica da uglavnom dolazi do uplitanja istovremeno zahtijeva od Bosne i Hercegovine da ne teži nikakvom statusu neutralnosti već da se opredijeli, upravo u smislu o kojem govorimo kad pogledamo našu geopolitičku i geografsku poziciju, a to jesu evroatlanske integracije - kazao je Turčalo, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.