open-navfaktor-logo
search
Dekan FPN-a
Turčalo: Šta bi OHR svojom odlukom poručio građanima i građankama BiH
Ukoliko visoki predstavnik donese odluku o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine to će biti rezultat usaglašavanja ključnih zemalja unutar Vijeća za implementaciju mira, kaže Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. 
21.07.2022. u 21:59
get url
text

- Šta bi OHR i međunarodna zajednica poručila građanima i građankama Bosne i Hercegovine ovom odlukom?

Poručili bi da je etničko čišćenje i udruživanje radi činjenja zločina protiv čovječnosti u ratnom te sistemsko i dugotrajno blokiranje instiitucija u postratnom periodu poželjan model za postizanje političkih ciljeva koji nisu do kraja ostvareni ratnim politikama.

Poručili bi da je etnokratski model vladanja poželjan model, a izgradnja građanskog društva i države nepoželjna za međunarodnu zajednicu.

Poručili bi da su etnički čiste teritorije jedini teritorijalni model organizacije Bosne i Hercegovine obzirom da bi ova odluka dovela do toga da se "manjine" sele u dijelove gdje je njihov etnički kolektivitet većina.

Poručili bi da se Bosna i Hercegovina ne može zasnivati na demokratskim vrijednostima, pravu i slobodi pojedinca, uz poštovanje kataloga kolektivnih prava koja ne bi favorizirali kolektivitet nad individuom niti blokirali državu.

Poručili bi da je Bosna i Hercegovina za međunarodnu zajednicu moguća samo u formi onoga što je proizvedeno organiziranim oružanim nasiljem, genocidom, etničkim čišćenjem i drugim zločinima protiv čovječnosti.

Očekivanja da bi se takva odluka mogla osporiti pred domaćim sudovima i proglasiti nelegalnom je skoro pa utopijska. Treba imati u vidu da je Ustavni sud Bosne i Hercegovina i dva navrata potvrdio da OHR može supstituirati domaće institucije što ga faktički čini dijelom političkog sistema pa je teško očekivati da ta ista pravosudna institucija ospori njegovu odluku. To bi otvorilo put apelaciji Evropskom sudu za ljudska prava koji bi u skladu sa ranijim presudama u slucajevima Sejdić - Finci, Pilav, Zornić.. ovu odluku proglasio diskriminatornom - pojašnjava Turčalo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.