open-navfaktor-logo
search
Ponovo odgođena
Turković i Cikotić nisu došli na sjednicu: Tegeltija opet odbio na dnevni red staviti ključne reformske dokumente
Četvrti put odgođena je sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jer nije bilo kvoruma. Vijeće ministara je posljednju redovnu sjednicu održalo prije dva mjeseca. 
20.10.2022. u 13:23
get url
text

Prema informacijama, na sjednicu nisu došli Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, te Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, dok je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić u bolnici.

VEZANI TEKST - Otkazana sjednica Vijeća ministara BiH

O razlozima zbog kojih smatra da nije bilo uvjeta za održavanje sjednice Turković se oglasila na svom Facebook profilu, ističući da je Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara BiH, odbio na dnevni red staviti ključne reformske dokumente bitne za državu BiH, odnosno ANP koji je usaglašen na Komisiji za saradnju s NATO-om, u kojoj su i članovi iz SNSD-a, te Zakon o vanjskim poslovima koji najmanje godinu čeka da dođe na red.

- Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija odbio je, ponovo, da na sjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uvrstiti prijedloge odluka o Programu reformi BiH za 2021. i 2022. te nacrt Zakona o vanjskih poslovima Bosne i Hercegovine. 

Uprkos višestrukim urgencijama i višemjesečnom čekanju, ove ključne reformske tačke se nisu našle na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara BiH. Komisija za saradnju sa NATO-om je predlagač Programa reformi BiH te sam ponovo zatražila da se prijedlozi, koji su, napominjem, usaglašeni na sjednici Komisije nađu i na Vijeću ministara BiH. Krajnje je vrijeme da se proces otkoči.

Također, tu je i prijedlog Zakona o vanjskim poslovima.

Riječ je o jednom od najvažnijih reformskih propisa na kojem se predano radilo i koji se dugo usaglašavao te mjesecima čeka da predložen za razmatranje. Odbijen je i materijal kojim se omogućava realizacija odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o proširenju diplomatsko-konzularne mreže BiH.

Nema apsolutno nikakvog razloga da se i dalje blokira procedura za ovakvo zakonsko rješenje, a da se traži da Vijeće ministara BiH samo kao tehničko tijelo donosi finansijske odluke i usvaja informacije. Evropska komisija je u posljednjem izvještaju o napretku pozitivnim ocijenila pridruživanje BiH vanjsko-političkim stavovima Unije. Zakon o vanjskim poslovima, u tom pogledu, sistemski rješava brojna pitanja te postavlja BiH nepovratno u pravcu napretka i euroatlanskih integracija - napisala je Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.