open-navfaktor-logo
search
Bivša ministrica
Turković o Zakonu o vanjskim poslovima: Ranije nije prolazio u Vijeću ministara jer su traženi ustupci; šta je sada dato
Nacrt zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine, koji je bio pripremljen još početkom 2021. godine, u prošlom sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nije usvojen jer su uvijek traženi neki ustupci, kazala je bivša ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.
12.05.2023. u 11:56
get url
text

VEZANI TEKST - Turković i Cikotić nisu došli na sjednicu: Tegeltija opet odbio na dnevni red staviti ključne reformske dokumente

Sadašnji saziv Vijeća ministara BiH je na sjednici u četvrtak pak usvojio ovaj zakon koji se, kako je kazala Turković, značajno ne razlikuje od onog koji je ona uputila u proceduru.

- Ako i ima promjena, onda su u pitanju tehnički detalji – dodala je Turković.

Pojasnila je da su dugo usaglašavali ovaj zakon, da nije u potpunosti onakav kakav bi država trebala i da bi trebao biti čvršći.

- Ali bez usvajanja strategije vanjskih poslova zakon nema puno efekta. Zakon je više tehničke prirode. Sve što je u zakonu, sve se to radilo i dosad, ali je to sada u zakonu. U ovom što je usvojen, koliko znam, nije mijenjano ništa značajno – rekla je Turković.

Stoga se nameće zaključak da je "Trojka", koja je partner HDZ-a i SNSD-a u državnoj vlasti, dala neke ustupke, a postaje jasno i koje.

- Zakon o vanjskim poslovima je predat na usvajanje, dobio je sve saglasnosti i nije usvojen. Uvijek se traže neki ustupci, a moje procjene su uvijek bile da li ti ustupci idu na štetu države. Zakon je čekao u Vijeću ministara. Sekretar je to stavljao na dnevni red, pa se skine, pa se stavi, pa se skine jer nisu bili usaglašeni stavovi na kolegiju Vijeća ministara, blokira vas – istakla je Turković.

Na pitanje šta je traženo, kakvi ustupci, odgovorila je da su to gasne interkonekcije, koje je pak u četvrtak prihvatilo novo Vijeće ministara BiH.

Turković je potvrdno odgovorila na konstataciju da izgradnja gasovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatske i nije bila toliko sporna, već je sporan bio gasovod Nova istočna interkonekcija koja je projekat entiteta RS i Srbije.

VEZANI TEKST - Nova istočna i Južna interkonekcija: Kuda tačno idu, ko bi upravljao, šta traži HDZ, zašto je Dodikov projekt opasan

Međutim, oba ova projekta su, zanimljivo je, stavljana na dnevni red sjednica Vijeća ministara u prošlom sazivu kao jedna tačka pa ako "padne" jedna pada i druga.

Na dnevni red ih je predlagao tadašnji i sadašnji ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac (SNSD). Ovaj put, na sjednici Vijeća ministara BiH u četvrtak, ova dva gasovoda bili su odvojene tačke dnevnog reda.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, na press konferenciji nakon sjednice Vijeća ministara BiH u četvrtak nije se posebno doticao Zakona o vanjskim poslovima, već je kazao da su uspjeli donijeti nekoliko važnih odluka, "jednako važnih za sve građane BiH", i da će od ovakvog koncepta funkcionisanja Vijeća ministara svi imati koristi.

- Nakon ovakvih sjednica spreman sam za sve naredne kompromise, dogovore i projekte i u RS-u i u FBiH jer je to jedini način da ljude u BiH zadržimo - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.