open-navfaktor-logo
search
Visoko
Turska vojna misija u BiH finansirala rekonstrukciju Područne škole Kulin ban
Turska vojna misija u Bosni i Hercegovini finansirala je sa 34.000 KM potpunu rekonstrukciju zgrade Područne škole "Kulin ban" koja djeluje u sastavu OŠ "Kulin ban" Visoko.  
23.04.2021. u 16:53
get url
text

Škola je dobila novu fasadu, rasvjetu, vrata na učionicama, magnetne table te novu kotlovnicu na pelet i kompletan sistem grijanja, čime je postignuta znatno bolja energetska efikasnost, te ogradu oko dvorišta škole.

Komandant Turske vojne misije u BiH brigadir Bariš Konak rekao je da je Republika Turska posvećena pomoći Bosni i Hercegovini u svim oblastima, te da je od 1993. godine do danas realizirala više od 600 projekata koji su bili usmjereni na sociokulturni i ekonomski razvoj.

Naglasio je da je sretan što je u prilici da ozvaniči završetak radova na dan kada se u Turskoj obilježava 23. april - Dan turskog suvereniteta i djeteta.

Direktorica OŠ "Kulin Ban" Azra Žolja rekla je da je projekat rezultat dobre saradnje školskog menadžmeta sa mjesnom zajednicom i LOT kućom Zenica, odnosno Turskom vojnom misijom u BiH, a sve uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić rekao je da je Turska vojna misija veliki prijatelj Zeničko-dobojskog kantona, a posebno sektora obrazovanja, te da značajne projekte realiziraju i druge institucije Republike Turske u BiH, kao što su Institut Yunus Emre, Turska ambasada i organizacija TIKA.

- Oni pomažu obrazovni sistem od rekonstrukcije objekata do nabavke udžbenika za turski jezik, pa do nabavke zaštitne opreme za djecu. To je izuzetno bitno za očuvanje obrazovnog sistema - rekao je Kozlić.

Najavio je da će ovo ministarstvo u 2021. godini na području grada Visoko za rekonstrukciju četiri škole izdvojiti dva miliona KM, u sklopu projekta energetske efikasnosti koji se finasira iz kredita Svjetske banke.

Radovi bi trebali početi početkom juna i biti završeni do početka nove školske godine.

Gradonačelnik Grada Visoko Mirza Ganić izrazio je zadovoljstvo uspješnom realizacijom projekta koji je započet prošle godine, dok je još obnašao dužnost premijera Zeničko-dobojskog kantona.

- To govori da pozicija ne određuje stvari, nego iskrena namjera. Moramo izdvajati sredstva i boriti se za što bolju školsku infrastrukturu, jer je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija - rekao je Ganić, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.