open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajući revizorski izvještaj
Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog načina dodjele poslova homologacije, obuke, certifikacije...
AUTOR: M. R. S.
25.04.2024. u 08:14
get url
text
Tužilaštvu BiH se obratili iz Zastupničkog doma PSBiH
Tužilaštvu BiH se obratili iz Zastupničkog doma PSBiH
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet na osnovu revizorskog izvještaja o javnim poslovima iz nadležnosti Ministarstva komunikacija i prometa BiH koji su povjereni drugim firmama i organizacijama.
U ovom revizorskom izvještaju, sačinjenom još u decembru prošle godine, između ostalog je istaknuto da je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH dodjeljivalo javne poslove homologacije, certifikacije vozila, obuke…, bez konkursa i kontrole.
O ovome je raspravljao i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine početkom marta ove godine, kada je odlučeno da će Kolegij ovog doma uputiti Tužilaštvu BiH revizorski izvještaj kako bi bilo istraženo jesu li počinjena krivična djela i oštećen budžet BiH za stotine miliona KM.
- Tačno je da je ovo tužilaštvo nedavno, odnosno 12. marta, zaprimilo predmetni Izvještaj o reviziji učinka Ministarstva komunikacija i prometa BiH. Na osnovu zaprimljenog izvještaja, u Odsjeku za korupciju, formiran je predmet koji je u radu. Više informacija ili detalja, ne možemo davati – odgovoreno nam je iz Tužilaštva BiH na upit od ponedjeljka.
Sam revizorski izvještaj obiluje zabrinjavajućim nalazima, a opozicioni zastupnici u državnom Parlamentu su na sjednici početkom marta iznijueli kvalifikacije da je "ovaj slučaj priručnik za korupciju", da "ima užasnih nalaza", da se radi o oko 200 miliona KM "za koje ne znamo gdje su i kako utrošeni i šta tu radi Ministarstvo koje je dalo javni posao nekoj firmi".
U revizorskom izvještaju navedeno je kome su sve dodjeljivani javni poslovi homologacije i certifikacije vozila, usklađivanja međunarodnih i međuentitetskih autobuskih redova vožnje, stručnog osposobljavanja upravitelja prijevoza i vozača u međunarodnom cestovnom prijevozu, izdavanja međunarodnih vozačkih dozvola.
- Ministarstvo komunikacija i prometa je, zanemarujući vlastite i akte nadležnih institucija, omogućio da se poslovi homologacije i dalje obavljaju na netransparentan i zakonski upitan način – dio je iz izvještaja.
Spominju monopolizaciju kod poslova stručnog osposobljavanja...
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.