open-navfaktor-logo
search
Uputili prijedlog
Tužilaštvo BiH ima "media plan": Traže pritvor za Mehmedagića, tumačili i proteste...
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prema Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog kojim traže određivanje jednomjesečnog pritvora za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića.
15.07.2021. u 16:08
get url
text

Kako su saopćili, "pritvor se predlaže iz razloga opisanih u članu 132. tačke b) i d), odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike".

Tužilaštvo BiH kao razloge za pritvor navodi i to da "bi puštanje osumnjičenog na slobodu, moglo prouzrokovati uznemirenje javnosti i građana, s obzirom da su već evidentirani elementi narušavanja sigurnosti, povezani sa lišenjem slobode navedenog osumnjičenog". Podsjetimo, javnost je uznemirena zbog hapšenja Mehmedagića, a ne time što bi on mogao biti na slobodi. Dakle, suprotno od onog što navodi Tužilaštvo, koje kako se čini, ponovo ima "media plan". 

Današnji protesti su organizovani zato što je Mehmedagić uhapšen. 

- Osman Mehmedagić pod istragom je Tužilaštva BiH zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca. Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u predmetu - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.