open-navfaktor-logo
search
Počelo suđenje
Tužilaštvo Mektića i ostale tereti za štimanje posla i kupovinu nepotrebne opreme, odbrana "ne razumije kvalifikaciju djela"
Čitanjem optužnice danas je u Sudu Bosne i Hercegovine počelo suđenje Draganu Mektiću, bivšem ministru sigurnosti BiH, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlasti.
04.06.2020. u 18:00
get url
text

Osim Mektića, na optuženičkoj klupi su i nekadašnji šef Ureda ministra sigurnosti Igor Golijanin, pomoćnik ministra Samir Agić, te Edin Garaplija u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA Sarajevo.

Oni se terete da su zloupotrijebili položaj prilikom realizacije međudržavnog projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva koji je funansirala Delegacija EU u BiH, pri čemu je pričinjena materijalna šteta od 244.764 KM

Tužiteljica Vedrana Mijović tokom izlaganja svojih uvodnih riječi kazala je kako će tužilaštvo iznijeti 140 materijalnih dokaza koji su pribavljeni iz Ministarstva sigurnosti BiH, dok je optuženi Mektić obnašao funkciju ministra, te da će ispitati 31 svjedoka. 

- Izvođenjem materijalnih dokaza dokazat ćemo da su optuženi počinili krivična kako je navedeno u optužnici, u više radnji u sklopu projekta vrijednog 198.454 eura, koje je finansirala Delegacija EU u BiH. Dokazat ćemo koji su status imali optuženi u vrijeme izvršenja krivičnog djela, da su imali namjeru sticanja protivpravne koristi i povrijedili prava drugih lica, te svojim radnjama svjesno i s namjerom drugima nisu omogućili jednak pristup - kazala je Mijović. 

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Mektić isplatio 124.940 KM firmi iz Rijeke za nabavku vatrogasne opreme. Ta firma, kako je navedeno, opremu nije mogla isporučiti na vrijeme niti je imala bankarsku garanciju. Prema navodima optužnice, koju je pročitala tužiteljica Mijović, umjesto vatrogasnih kaciga, nabavljene su one koje se koriste u industriji, dok su umjesto vatrogasnih čizama, nabavljene metlarice koje se u vatrogastvu ne koriste oko 30 godina, kao i nepotrebni megafoni. 

Agić se, između ostalog, tereti za angažovanje spoljnih saradnika na projektu koji su zaposleni u firmi Garaplije, a koji su, kako se u optužnici navodi, umjesto u prostorijama Ministarstva sigurnosti BiH radili u Institutu INZA i primali svoju redovnu plaću. Ugovori za rad na projektu zaključivani su retroaktivno, a za svoj angažman na projektu su, prema optužnici, bili plaćeno 17.954 eura, koje su prema Garaplijinim instrukcijama ostavili u službenim prostorijama INZA-e, a sebi uzeli 10 posto od ukupnog iznosa. 

Osim toga, Agić se tereti i da je seksualno napastvovao uposlenicu Ministarstva, koja je imala ugovor na određeno, te radila na poslovima njegove lične sekretarice. On ju je, kako je navedeno u optužnici, na dvodnevnom službenom putu u Crnoj Gori putem Vibera pozvao u njegovu hotelsku sobu jer mu "nešto treba", te je tu dočekao u bademantilu ispod kojeg je bio nag. On je, kako se navodi, od nje zahtijevao da spava sa njim obećavši joj ugovor na neodređeno, ali ga je žena odbila. 

Mektić i Golijanin terete se i da su firmama, čiji vlasnici su Golijaninova supruga i kum, a koji su za Opće izbore 2014. godine štampali promotivni matrijal za SDS, pribavili imovinsku korist od više hiljada KM za nabavku, grafičku pripremu i štampanje rokovnika, kalendara, notesa i štampe na olovkama za potrebe Ministarstva, od kojih dio nikada nije isporučen.

Tužiteljica je navela i to da je Agić, po dogovoru sa Garaplijom, kao spoljne saradnike angažovao prijatelje za trenere edukatore, a Mektić donio odluku o njihovom izboru, čime su saradnicima pribavili imovinsku korist veću od 11.000 KM.

Optuženi su kazali da razumiju optužnicu, s tim da je Mektić istakao da je ona puna "neistina, laži i manipulacija".

Njegova advokatica Senka Nožić kazala je kako, za razliku od svog branjenika, ne razumije optužnicu i da ne može shvatiti kvalifikaciju krivičnog djela. 

- Voljela bih da učestvujem u ozbiljnom predmetu korupcije, na čemu insistira EU. Ovo su donatorska sredstva, sredstva EU, gdje su komisija i revizija EU rekli da je projekat dobro urađen - kazala je.

Adna Dobojlić, advokatica optuženog Garaplije, u svojim uvodim riječima kazala je kako će pobijati navode iz činjeničnog opisa optužnice, "kako samim dokazima tužilaštva, tako i našim dokazima".

- Radilo se o ubrzanom postupku tužilaštva, gdje nisu završene istražne radnje. Finansijsko vještačenje ne postoji, tužilaštvo je govorilo o fiktivnim ugovorima i telefonskim pozivima, ali nije predloženo saslušanje vještaka grafologa niti su oduzeti telefoni koji bi se vještačili i to su manjkavosti ove optužnice - istakla je.

Advokatica optuženog Agića, Nina Karačić, kazala je da optužbe za seksualno uznemiravanje nisu tačne, te da njen branjenik u Crnoj Gori nije bio dva dana, niti je prenoćio u hotelu, kako se to u optužnici navodi.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. juni. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.