open-navfaktor-logo
search
Završne riječi
Tužilaštvo traži maksimalnu kaznu za Tešića: Učestvovao u ubistvima 21 Bošnjaka u genocidu u Srebrenici
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u završnoj riječi maksimalnu kaznu zatvora za Momčila Tešića, optuženog za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.
26.08.2022. u 15:07
get url
text

Tužilaštvo je u završnoj riječi ocijenilo da je dokazalo odgovornost Tešića, nekadašnjeg pripadnika Vojne policije Vlaseničke brigade, za učešće u ubistvima 21 muškarca bošnjačke nacionalnosti, koji su u mjestu Luke (opština Vlasenica) izdvojeni iz konvoja koji je prevozio civile nakon pada Srebrenice, 11. jula.

- Tužilaštvo smatra da postoji samo jedan zaključak, a to je odgovornost optuženog. Tražimo da se osudi na maksimalnu kaznu zatvora - kazao je tužilac Predrag Tomić.

On je rekao da na strani optuženog ne postoji nijedna olakšavajuća okolnost, ali da ima niz otežavajućih, uključujući broj žrtava, činjenicu da optuženi nije pokušao spasiti nijedan život već je, naprotiv, potrčao za jednim muškarcem koji je bježao.

Tomić je napomenuo da je tokom suđenja saslušan 81 svjedok Tužilaštva, te da su uloženi iskazi drugih svjedoka, kao i materijalni dokazi. Osvrnuo se na dešavanja i aktivnosti srpskih vlasti i snaga prije napada na Srebrenicu, kao i na događaje koji su doveli do protjerivanja 40.000 civila i ubistava više od 8.000 muškaraca.

Tužilac je kazao da su 12. i 13. jula u mjestu Luke, pripadnici Vlaseničke brigade zaustavljali konvoje, a civili dovezeni iz Potočara nastavljali pješke prema Kladnju. On je podsjetio na svjedočenja o izdvajanju 22 muškarca, uglavnom ranjenika i jednog medicinskog tehničara, kao i grupe žena, od kojih su neke silovane.

Napomenuo je da su svjedoci u Lukama vidjeli komandanta Vlaseničke brigade Mileta Kosorića, njegovog zamjenika Boška Šargića, pomoćnika komandanta za bezbjednost Milenka Komlenovića, komandira Vojne policije Borislava Stojišića, kao i pripadnike Vojne policije, uključujući Tešića, te visoke oficire Vojske Republike Srpske.

Muškarci su, kako je rekao tužilac, držani na livadi ispred škole, a poslije su prebačeni u učionicu, gdje su ih u večernjim satima premlatili i zlostavljali pripadnici Interventnog voda. On je ukazao na svjedočenja da su muškarci ubačeni na kamion i da je rečeno da je "šef naredio da ih vode na razmjenu".

Tomić je podsjetio na iskaz Komlenovića da je kamion vozio Vladan Lukić, da je pored njega sjedio Borislav Stojišić, a da su pozadi bili Momčilo Tešić, braća Drakulić i još jedan vojni policajac, kojeg se ne sjeća.

MK-1, jedini koji je preživio strijeljanje, posvjedočio je, kako je podsjetio tužilac, da je na kamionu bio vojnik bijele kose, albino, a na foto-albumu identifikovao je Tešića. Dodao je da se MK-1 uspio odvezati i pobjeći niz trnovit teren kada su počela ubistva.

Tužilac se osvrnuo na iskaze da je Tešić potrčao za ovim muškarcem, ali da se vratio, navodeći da je pobjegao. Podsjetio je i na svjedočenja da se Stojišić "hvalio ovim događajem u kancelariji kod Kosorića", kao i da je Tešić bio voljan da prizna krivicu, ali se predomislio jer je bio rat.

- Tešić je bio u Lukama sve vrijeme od dolaska civila. Bilo mu je poznato zašto se odvajaju muškarci… Postupao je sa direktnim umišljajem - rekao je tužilac.

On je dodao da je ovo suđenje vođeno u vrijeme "napada" na Tužilaštvo i da je vladala zavjera šutnje, te da je većina svjedoka teško svjedočila i mijenjala iskaze.

Kosoriću je suđeno sa Tešićem, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bolesti. U ovom predmetu su krajem 2017. bili optuženi i Borislav Stojišić i Rajko Drakulić, ali oni nisu dostupni pravosudnim organima BiH.

Završne riječi odbrane zakazane su za 7. septembar, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.