open-navfaktor-logo
search
Uhapšen u srijedu
Tužilaštvo ZDK će zatražiti jednomjesečni pritvor za Fuada Kasumovića
Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona uputit će Kantonalnom sudu Zenica prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora zeničkom gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, koji je, nakon jučerašnjeg hapšenja od pripadnika Državne agencije za istragu i zaštiti (SIPA), jutros predat na daljnje postupanje tom tužilaštvu.  
02.12.2021. u 16:23
get url
text

Kako je potvrdila Feni portparolka Tužilaštva ZDK Asmira Redžić, pritvor će biti zatražen za svih šest osoba koje je SIPA-a jutros predala na postupanje tom tužilaštvu.

Osim za Kasumovića, Tužilaštvo ZDK-a traži jednomjesečni pritvor sa sve osumnjičene koji su jutros predati na postupanje tom tužilaštvu, a to su: Asmir Mašić (interni revizor Grada Zenica), Almira Baručija-Kapidžić (bivša predsjednica Skupštine Zenicatransa i zaposlenica Gradske uprave Zenica), Vahdet Drino (bivši predsjednik Nadzornog odbora Zenicatransa, a sada direktor gradskog JP Grijanje Zenica”), Besim Husaković (bivši direktor Zenicatransa) i Zlatko Osmanović (bivši pravobranilac Grada Zenica).

VEZANI TEKST - Tužilaštvo ZDK odbacuje navode o političkim utjecajima na njihov rad

Tužilaštvo je, dodaje Redžić, odbilo zahtjev advokata odbrane Kasumovića da se, zbog navodnog sukoba interesa, iz predmeta izuzme tužiteljica Adina Karadža.

Kasumović je, podsjetimo, zajedno s još 11 svojih bivših i aktuelnih saradnika, uhapšen jučer oko podneva, a nakon što se službenicima SIPA-e predao u prisustvu svog advokata. SIPA-je, prethodno, pretresla i njegovu kuću te prostorije Gradske uprave Grada Zenica, gdje ga nisu bili pronašli. Kasumovićevi advokati tvrdili su da je bio na službenom putu.

Po naredbi Tužilaštva ZDK i Kantonalnog suda Zenica, pretresi su jučer provedeni na ukupno 11 lokacija u Zenici. U akciji kodnog naziva Zenicatrans, uhapšene su osobe koje tereti da su, navodno, počinili više krivičnih dijela na teret JKP Zenicatrans-prevoz putnika Zenica, koje je u međuvremenu otišlo u stečaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.