open-navfaktor-logo
search
Hapšenje Kasumovića
Tužilaštvo ZDK odbacuje navode o političkim utjecajima na njihov rad
Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona uputilo je saopćenje za javnost u kojem oštro demantuje navode koji su se tokom jučerašnjeg dana pojavili u pojedinim medijima, a u kojima se navodi da određene političke opcije imaju utjecaj na rad tog tužilaštva.
02.12.2021. u 14:12
get url
text

Odnosi se to na vođenje Tužilaštva kao i vođenje postupka protiv osobe inicijala F. K., a u vezi s predmetom JKP Zenicatrans prevoz-putnika d.d. Zenica, navodi se u saopćenju za javnost iz Tužilaštva ZDK.

Radi se o slučaju hapšenja zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića te njegovih bliskih, bivših i aktuelnih saradnika. 

Kantonalna tužiteljica Adina Karadža postupa u predmetu u kojem je istraga  otvorena protiv 11 osoba zbog sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, prouzrokovanje stečaja, oštećenje povjerilaca i nesavjestan rad u službi propisana Krivičnim zakonom FBiH.

- Imenovana tužiteljica ističe da radi časno, pošteno, savjesno, zakonito i samostalno, bez bilo čijeg utjecaja, isključivo na osnovu dokaza koje je prikupila tokom trajanja istrage.

Posebno ističe da na nju ne može utjecati ni zakonodavna, ni izvršna vlast, niti bilo koja politička opcija u BiH, kako u radu na konkretnom predmetu tako i u radu na bilo kom drugom predmetu - navode iz Kantonalnog tužilaštva ZDK. 

Stoga se, ističu iz Tužilaštva, odbijaju bilo kakve insinuacije koje se pojavljuju u medijima, a koje se tiču utjecaja stranaka SDA, A-SDA, HDZ ili bilo koje druge političke opcije, na rad postupajuće tužiteljice, a posebno glavne tužiteljice tog tužilaštva.

- Sa takvim člancima, pojedini mediji obmanjuju javnost i dovode u pitanje njihov integritet, što Tužilaštvo neće dozvoliti i koristit će pravne mehanizme zaštite protiv takvih medija - najavljuju iz Tužilaštva ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.