open-navfaktor-logo
search
Meteorolog otkrio
U BiH stiže prvi toplotni val u ovoj godini, temperature i do 40 stepeni, gdje se za vikend očekuju tropske noći
Još danas se u popodnevnim satima u nekim dijelovima naše zemlje očekuju pljuskovi, a već od sutra slijedi stabilizacija vremena.
07.07.2023. u 22:04
get url
text

Jedino će u jutarnjim satima, u centralnim dijelovima BiH po kotlinama biti magle i niske oblačnosti, ali će sa odmicanjem dana vrijeme biti sve ljepše.

- Prvog dana predstojećeg vikenda u Bosni se očekuje djelimično sunčano vrijeme, a u Hercegovini više sunca. Drugog dana vikenda na čitavom dijelu BiH bit će sunčano uz blagi porast temperature - kaže Dženan Zulum, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

A onda već od ponedjeljka, 10. jula, temperature će u svim krajevima BiH rasti i kretat će se u unutrašnjosti zemlje oko 30, a u Hercegovini i do 36 stepeni Celzijusa.

Prema riječima Zuluma, u narednoj sedmici svjedočit ćemo prvom toplotnom valu u ovoj godini.

- Kako bude sedmica odmicala, temperature će rasti. Prema sadašnjim pokazateljima, pred kraj naredne sedmice u Hercegovini se očekuje i do 40 stepeni Celzijusa - ističe Zulum.

Kaže kako će se već od nedjelje stanovnici Hercegovine suočiti sa tropskim noćima.

- Minimalna temperature tokom noći neće padati ispod 20 stepeni, a kako sedmica bude odmicala one će se popeti i na 23 stepena Celzijusa. Koliko će se toplotni val zadržati, u ovom trenutku teško je tačno prognozirati, ali prema trenutnim podacima, cijele naredne sedmice bit će izuzetno toplo bez padavina.

Zbog najavljenih visokih temperatura iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda apeliraju na građane, posebno osjetljive kategorije, djecu, starije osobe, hronične bolesnike i trudnice, da u periodu od 11 do 17 sati svoje obaveze na otvorenom svedu na minimum.

- Oni koji ne mogu na more, pored jezera i rijeke, savjet je da osvježenje potraže na obližnjim planinama gdje će ipak biti malo svježije i ugodnije. Savjet je i da se građani u narednim danima adekvatno odjenu. Neka odjeća bude od prirodnih materijala svijetle boje. Glavu zaštititi šeširom ili kačketom, a oči sunčanim naočalama. Na izložene dijelove kože, prije izlaska iz kuće, preporuka je nanijeti preparat sa odgovarajućim zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Također, bih savjetovao svima da uvijek sa sobom nose flašu vode - kazao je Zulum.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.