open-navfaktor-logo
search
Povodom godišnjice smrti
U Brčkom održan okrugli sto o temi "Alija Izetbegović - misao i politička praksa"
U povodu 19. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića večeras je u brčanskom Domu Islahijeta održan okrugli sto o temi "Alija Izetbegović-misao i politička praksa".
18.10.2022. u 21:57
get url
text

Organizatori okruglog stola bili su: Senat SDA BiH, Fondacija "Centar za edukaciju i inicijative" - Politička akademija SDA i Asocijacija mladih SDA BiH.

Predsjednik Senata SDA Nedžad Branković je kazao da su politička praksa predsjednika Izetbegovića, čuvanje institucija i motiviranje patriotskog potencijala u narodu, bili preduslov za ostvarivanje prostora za izgradnju države.

- Rahmetli predsjednik je često isticao da Bosna nije samo jedan komad zemlje,da je ona ideja, te da moramo graditi više bosanskohercegovački identitet, uvažavajući pri tome sve naše specifičnosti - kazao je Branković.

Haris Šabanović, predsjednik Asocijacije mladih SDA BiH, je kazao da je povod za organizaciju okruglog stola 19. godišnjica smrti Alije Izetbegovića te da je Brčko izabrano za organizaciju okruglog stola kako zbog borbe i vezanosti Alije Izetbegovića za Brčko tako i zbog simbolike i značaja tog grada za Bosnu i Hercegovinu.

Direktor Fondacije "Centar za edukaciju i inicijative" - Političke akademije SDA Sedad Dedić je naglasio da cilj okruglog stola nije promocija ličnosti Alije Izetbegovića, već promocija slobode za koju se borio i žrtvovao Alija Izetbegović, a koja je i danas na jednom otvorenom udaru.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić je u svome obraćanju istakao ulogu koju je Alija Izetbegović imao u vremenima najtežim za Brčko, kako u vrijeme pregovora u Dejtonu, tako i u procesu arbitraže i godinama povratka Brčaka u njihov grad.

- Prve donacije za rekonstrukciju povratničkih kuća, rahmetli predsjednik Izetbegović je usmjerio u Brčko. I evo nas danas na ušću Brke u Savu, na granici sa Evropskom unijom, i činimo sve da nastavimo tu misiju čuvanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine za koju se Alija Izetbegović zalagao - izjavio je Kadrić.

Učesnici okruglog stola su bili i prof.dr. Amir Karić, i prof.dr. Ajdin Huseinspahić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici

Prof.dr. Amir Karić, dekan i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, izdvojio je pet vrijednosti za koje smatra da su konstanta mišljenja i političkog djelovanja Alije Izetbegovića.

- Prva vrijednost je sloboda kao fundamentalna vrijednost, zatim demokratija i njegovo zalaganje za slobodu izražavanja i nepristajanje na uvođenje cenzure ni u najtežim danima agresije. Nakon toga bih izdvojio vrijednost znanja i obrazovanja, odnosno vrijednost meritokratije, te vladavinu prava kao fundamentalnu vrijednost na kojoj se razvio savremeni zapadni svijet i bez koje nema pretpostavki za razvoj društva i na koncu sloboda tržišta oplemenjena socijalnom solidarnošću- izjavio je Karić.

Prof.dr. Ajdin Huseinspahić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici je u svome izlaganju napravio paralelu između ličnosti dr. Mehmeda Spahe i Alije Izetbegovića.

- Spaho i Izetbegović su temelji bošnjačke politike dvadesetog vijeka. Njih dvojicu, između ostalih, veže jugoslavenska ideja, odnosno borba za i protiv jugoslavenske ideje. Spaho se borio za jugoslavensku ideju kako bi Bošnjaci i Bosna i Hercegovina opstali u vremenu u kojem je živio i djelovao. Alija Izetbegović se bori protiv jugoslavenske ideje kada je već bilo očito da je ona postala velikosrpska, a do tada se i on zagovarao za ideju Jugoslavije jer je svjestan da Bosna i Hercegovina unutar jednog takvog sistema može opstati - kazao je Huseinspahić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.