open-navfaktor-logo
search
Biografije i događaji
U Bužimu promovisana knjiga o poginulim zlatnim ljiljanima 505. viteške brigade
U Bužimu je u subotu promovisana knjiga "Poginuli zlatni ljiljani 505. brigade" autora Amira Sijamhodžića.
12.12.2022. u 12:25
get url
text

Ova knjiga obuhvata biografije i događaje koji su obilježili herojsku borbu 26 pripadnika ove elitne brigade 5. Korpusa Armije R BiH i jednog dobitnika zlatne policijske značke.

Pristunim se obratio na samom početku obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je govorio o značaju pisanja ovakvih knjiga konstatujući da se Uzvišeni zaklinje perom.

- Allah, dž.š., se u jednoj suri zakleo perom i onim što pero piše. Postoje tri pera koja se spominju u Kur'anu: Božije pero koje piše sudbinu, melekansko pero koje piše naša djela i postoje pera vrijednih intelektualaca koji pišu vrijedno štivo, knjige i radove o važnim temama za naše društvo. Mi smo večeras povezani sa ovom knjigom emotivno, jer se sjećamo onih koji su dali svoje živote i pri tome ispisali najljepše priče istinskog herojstva našeg naroda.

Kako su oni proslavili svoj Bužim i svoju Krajinu herojskom borbom, tako danas i njihov sugrađanin prof. Amir Sijamhodžić proslavlja Bužim i Krajinu pisanom riječju. Na promociju knjige se uglavnom dolazi ili zbog autora ili zbog naslova knjige. Mi smo danas ovdje iz oba razloga. Ispred Muftijstva bihaćkog čestitam autoru i želim mu da nastavi sa svojim izvanrednim radom i doprinosom zajednici na poseban način – poručio je mutija Kudić, saopćilo je Muftijstvo bihaćko.

Ova knjiga je, kako i sam autor napominje, nastala uslijed razgovora kojeg je autor vodio sa ljudima koji su bili sudionici sudbnosnih trenutaka za našu zemlju i nakon što su ispričali svoju priču, pitanje koje se namećalo je bilo: Ko će ovo zapisati?

- Kulturni doprinos je najveći doprinos istninskom patriotizmu i jačanju države Bosne i Hercegovine. Mi smo svakodnevno svjedoci tzv. narativnog patriotizma gdje se folklorno pokazuje ljubav prema domovini. Smatram da je vrijeme da mi taj narativni patriotizam konkretiziramo. Ako je u pitanju ratna tekovina, onda to moramo raditi kroz knjige, filmove, snimljene izjave aktera oslobodilačke borbe itd. Mi moramo ići sredinom: između ovog strogog naučnog pristupa koji dolazi do manjeg broja ljudi i ovog publicističko-dokumentarnog koji je prihvatljiv običnim ljudima.

FOTO: Muftijstvo bihaćko

Ova knjiga je upravo ta kombinacija dokumentarnog i literarnog stila i vrlo je čitka i nadam se da će doći do velikog broja čitalaca. I što mi je posebno važno da istaknem jeste da nastavljamo sa pisanjem o našim herojima koji nisu formalno odlikovani, ali koji su zaslužili da njihove priče i herojska djela ostanu zapisana i dokumentovana budućim generacijama – istakao je autor knjige prof. Amir Sijamhodžić.

Jedan od promotora ove knjige je i Dean Džebić, vojni komentator i novinar. On je istakao veliki značaj 505. viteške bužimske brigade i posebno se osvrnuo na značaj knjige koja bilježi herojstva najboljih sinova naše domovine.

- Pisati historiju predstavlja najteži zadatak za sve autore. Ovaj podvig prof. Sijamhodžića predstavlja kontinuitet dugogodišnjeg rada i težnje da ispriča priču o bužimskim borcima, a posebno da progovori o onima koji su ponijeli najveća ratna priznanja. On prenosi utisak o borbi koja nije bila ravnopravna, da prenese doživljaj o pobjedi u kojoj su, nažalost, mnogi utkali i svoje vlastite živote. O nekima smo govorili na promociji ove izvrsne knjige prof. Sijamhodžića – ističe Dean Džebić.

Historičar, recenzent i promotor knjige je bio i prof. Haris Suljadžić, koji je naglasio da ova knjiga nije ispričana priča samo Bužima i Cazinske krajine, već da je ovo priča za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

- Ova knjiga ima svoj veliki značaj i nije pisana kao naučno djelo, već kao kompilacija autorovih članaka koje je pisao za sedmičnjak „Stav“. Radi se o poginulim pripadnicima 505. viteške brigade koji su dobili najveće ratno priznanje zlatni ljiljan. Nemjerljivog je značaja za ukupnu kolektivnu memoriju Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Priča o generalu Izetu Naniću prevazilazi Bužim i Krajinu, jer je on simbol odbrane cijele Bosne i Hercegovine – naglasio je prof. Suljadžić.

Također se prisutnima na promociji ove knjige obratio i drugi recenzent knjige, novinar i publicista Mehmed Meša Pargan koji je istakao značaj pisanja ovakve literature, a pogotovo što se ovakva literatura stvara u Bužimu, gdje se ustvari stvarala i najljepša priča odbrane Bosne i Hercegovine.

- U Bosni i Hercegovini je Bužim poznat po herojskoj borbi u toku rata. Mi danas iz Bužima imamo pokretanje jednog novog vala knjiga i izdanja koji upravo govore o toj herojskoj borbi. Bužim nam i u miru pokazuje kako se moramo ophoditi prema svojoj prošlosti, jer ono što ne zatvorimo u prošlosti ono se nama dešava ponovo i stvara terete narodu, a sa ovakvim pristupom mi ustvari zatvaramo važna poglavlja naše historije – izjavio je Pargan.

Na promociji se sa prigodnim riječima pohvale za rad i doprinos prof. Sijamhodžića obratio i načelnik općine Bužim Mersudin Nanić.

Knjiga "Poginuli zlatni ljiljani 505. brigade" autora Amira Sijamhodžića je autorsko djelo koje govori o 26 šehida 505. brigade koji su dobili najveće ratno priznanje, značku "Zlatni ljiljan" i jednog pripadnika policije koji je dobio zlatnu policijsku značku. Knjiga ima 387 stranica. Recenzenti ove knjige su: Izet Perviz, Mehmed Meša Pargan, Dean Džebić i Haris Suljadžić. Izdavači ovog djela su BZK Preporod Bužim i izdavačka kuća Ilum d.o.o. Bužim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.