open-navfaktor-logo
search
Potvrdila predsjednica EK
U drugoj polovini aprila na Zapadni Balkan stiže 650.000 Pfizer vakcina
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas telefonom sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).
27.03.2021. u 15:47
get url
text

Tegeltija je upoznao predsjednicu Evropske komisije o aktivnostima koje Vijeće ministara, uz poštivanje ustavnih nadležnosti i u saradnji sa vladama entiteta i Brčko distrikta, preduzima u borbi protiv širenja koronavirusa, te je informisao da je Bosni i Hercegovini, nakon dugog perioda čekanja, prije dva dana isporučen prvi kontingent vakcina iz programa COVAX.

Tokom telefonskog razgovora, Von der Leyen je obavijestila Tegeltiju da će u drugoj polovini aprila zemljama Zapadnog Balkana početi isporuka 650.000 vakcina Pfizer, donacije Evropske unije, te da će te vakcine biti potpuno besplatne.

Raspodjela kontingenta od 650.000 vakcina bit će dogovorena sa svakom od zemalja Zapadnog Balkana posebno.

Zajednički je ocijenjeno da je ubrzanje proizvodnje i jednake i fer globalne distribucije vakcina, kao i veća solidarnost svih zemalja, ključna za stabilizaciju i oporavak, kao i za prevazilaženje problema izazvanih pandemijom koronavirusa.

Tokom telefonskog razgovora koji je obavljen na poziv predsjednice Evropske komisije, sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama u BiH i Evropskoj uniji, a Tegeltija je izrazio zahvalnost Von der Leyen na vijestima o donaciji vakcina, kao i na podršci i inicijativama u koje je BiH uključena, a koje se odnose samo na zemlje članice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.