open-navfaktor-logo
search
Bez kašnjenja
U februaru isplata prvih penzija iz federalnog budžeta
Poručeno je to na današnjoj sjednici Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koji je izrazio saglasnost za donošenje izmjena tri zakona (Zakona o trezoru, Zakona o doprinosima i Zakona o budžetima u Federaciji BiH), čijim će stupanjem na snagu Fond PIO/MIO izgubiti status vanbudžetskog fonda
16.12.2019. u 16:56
get url
text

Od 3. januara Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje postaje budžetski korisnik, pa će prva penzija iz federalnog budžeta biti isplaćena u februaru.

Poručeno je to na današnjoj sjednici Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koji je izrazio saglasnost za donošenje izmjena tri zakona (Zakona o trezoru, Zakona o doprinosima i Zakona o budžetima u Federaciji BiH), čijim će stupanjem na snagu Fond PIO/MIO izgubiti status vanbudžetskog fonda, odnosno dobiti status budžetskog korisnika.

- To podrazumijeva da će prihodi od uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji su prihodi ovoga zavoda, od 1. januara 2020. biti sastavni dio budžeta Federacije i uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje će se vršiti na Jedinstveni račun Trezora Federacije BiH – obrazložio je članovima Odbora pomoćnik federalne ministrice finansija Alija Aljović.

Osim ova tri zakonska propisa, u naredna tri dana Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta FBiH izjasnit će se o Prijedlogu budžeta Federacije za narednu godinu, kao i zakonu o njegovom izvršenju.

- Integracija Zavoda PIO/MIO dovela je do činjenica da je budžet za 2020. godinu veći za 2.250.000.000 KM, te on iznosi 4.954.392.401 KM. Samim tim uvećan je, ne samo transferni dio budžeta, nego i materijalni rashodi, s obzirom da će Zavod PIO/MIO u potpunosti preći na finansijsko poslovanje putem Jedinstvenog računa trezora budžeta FBiH – rekao je Aljović.

Dodaje da je novina u predloženom zakonu o izvršenju budžeta ta da je pri definiranju prioriteta u isplati rashoda sa Jedinstvenog računa Trezora FBiH "isplata penzija svrstana kao drugi prioritet odmah nakon servisiranja unutrašnjeg i vanjskog duga".

Prema tome, ako se budžet za 2020. godinu na vrijeme usvoji u oba doma Parlamenta, očekuje se da neće biti bilo kakvih kašnjenja i poteškoća u isplati penzija u narednoj godini.

Na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma, po izjavama članova ovog odbora, za federalni budžet za narednu godinu, kako ga je predložila Vlada FBiH, glasat će poslanici klubova SDA, HDZ BiH i DF-GS, dok će poslanici SDP-a biti protiv donošenja takvog budžeta.

- Podržat ćemo Prijedlog budžeta FBiH za 2020. godinu, koji je i dalje restriktivan bez obzira na to što je njegov iznos 4,9 milijardi KM, pri čemu je 2,4 milijarde KM za PIO. Naravno, ima prostora za poboljšanje, pa ćemo sutra razmotriti sve opcije - kazao je predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Husein Rošić (SDA).

Klub poslanika SDP-a BiH neće podržati predloženi budžet za narednu godinu smatrajući da je njegova svrha "da se zadovolje potrebe budžetskih korisnika".

- Ovo je samo potrošački budžet u kojem nema nikakvih posebnih investicija. Iz godine u godinu određene stavke ponavljaju se, kao primjera radi, projekt za izgradnju brze ceste Lašva – Nević polje. On se iz godine u godinu prepisuje u iznosu od 100 miliona KM, a do implementacije ne dolazi – istakao je zamjenik predsjednika Odbora Senaid Begić (SDP BiH).

Član Odbora Dževad Adžem (DF-GS) ukazao je na činjenicu da opada javni dug, kada je u pitanju Federacija BiH, i on je trenutno na najmanjem nivou od kada postaji javno zaduživanje.

- Ovo nije nikakav razvojni budžet, već budžet koji će držati vodu do formiranja aktuelne većine, koja će morati ići u rebalans budžeta zato što osim što ovaj budžet drži stanje pod kontrolom, ne obećava ništa - kazao je Adžem nakon današnje sjednice Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.