open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
U haremu Begove džamije klanjana dženaza akademiku Dževadu Jahiću
AUTOR: Anadolija
24.04.2024. u 14:19
get url
text
FOTO: AA
U Sarajevu je danas, nakon podne-namaza, u haremu Gazi Husrev-begove džamije klanjana dženaza istaknutom bosanskohercegovačkom lingvisti i pjesniku akademiku Dževadu Jahiću, koji je preminuo prije tri dana u 76. godini.
Dženazu, kojoj su uprkos kišovitom vremenu prisustvovali brojni građani, među kojima i ličnosti iz političkog i javnog života Bosne i Hercegovine, predvodio je muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus.
Ukop akademika Jahića bit će obavljen danas u 17 sati u Prači, gdje će također biti klanjana dženaza.
Jahić je rođen 15. augusta 1948. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Rogatici. Završio je studij srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu 1973. Magistarski rad pod nazivom "Lovačka terminologija i lovački žargon u govoru rogatičkog kraja" odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1977. Doktorsku disertaciju pod nazivom "Ijekavskošćakavski govori istočne i jugoistočne Bosne" odbranio je 1981. na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Radio je u Institutu za jezik i književnost u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu radio je od 1975. godine, 1983. izabran je za docenta, 1989. za vanrednog, a 2002. za redovnog profesora na predmetima Historijska gramatika i Historija bosanskoga književnog jezika. Od 1989. do 1993. bio je lektor i predavač srpskohrvatskog jezika i jugoslavenskih književnosti na Katedri slavenskih jezika Filološkog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta.
Područja Jahićevog naučnog zanimanja bila su dijalektologija, historija jezika, sociolingvistika, iz kojih je objavio veći broj radova u naučnim časopisima (Južnoslovenski filolog, Zbornik za filologiju i lingvistiku, Slavjanskoje slavjanovedenije, Pregled, Sveske Instituta za proučavanje nacionalnih odnosa).
Bio je član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.
Osim naučnog, bavio se i književnim radom, a objavio je i više zbirki pjesama.
Autor je djela: "Sedra pelinova", "Trešnjev bunar", "Vitorin vrijes", "Ijekavskoštakavski govori istočne Bosne", "Stakleni mejt", "Bošnjački narod i njegov jezik", "Rječnik bosanskog jezika" i druga.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.