open-navfaktor-logo
search
Korisne preporuke
U Hitnoj pomoći povećan broj osoba sa ugrizom krpelja, dr. Blažević savjetuje kako se zaštititi od vrućina
Zbog varijacija temperatura i promjene atmosferskog pritiska mnogi imaju problema sa krvnim pritiskom, glavobolju, vrtoglavicu, što je najčešći razlog dolaska u Hitnu pomoć, kaže dr. Rijada Blažević, specijalista urgentne medicine
AUTOR: A. S.
09.06.2024. u 08:00
get url
text
U narednim danima u Bosni i Hercegovini očekuju se velike vrućine, temperature će ovog vikenda dosezati i do 36 stepeni Celzijusa, a prema tvrdnjama meteorologa, na jugu zemlje moguća je i pojava tropskih noći.
Ovakvo vrijeme ne odgovara ni zdravim osobama, a u posebnom riziku su hronični bolesnici, stariji, djeca, trudnice te radnici koji rade na otvorenom.
Ovih dana povećan je broj građana koji pomoć ljekara traže u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.
Zbog varijacija temperatura i promjene atmosferskog pritiska mnogi imaju problema sa krvnim pritiskom, glavoboljom, vrtoglavicom, što je najčešći razlog dolaska u Hitnu pomoć, kaže dr. Rijada Blažević, specijalista urgentne medicine.
- Povećan je i broj građana sa ugrizima krpelja koji se ne usuđuju sami ga ukloniti sa kože, a imamo i djece i odraslih sa simptomima morbila, iako mogu reći da je njihov broj sada manji u odnosu na period od prije mjesec dana - kaže Blažević.
Dr. Rijada Blažević
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT
Dodaje da hronični bolesnici posebno moraju obratiti pažnju na zdravlje tokom vrelina, a to znači da u vremenu od 10 do 17 sati ne izlaze vani ako ne moraju, da redovno uzimaju propisanu terapiju i povedu računa o adekvatnoj prehrani i dovoljnom unosu tekućine.
- Nikako sami ne eksperimentisati sa lijekovima, a u slučaju bilo kakve potrebe, neophodna je konsultacija sa porodičnim ili ljekarom u Hitnoj pomoći - navodi Blažević.
Ističe kako je adekvatna prehrana važna za sve, a ona podrazumijeva redovne obroke i ne pretrpavati se hranom.
- Tokom vrućina prednost treba dati laganijoj hrani poput supa i povrtnih čorbi, salata, bijelog mesa i ribe te svježem voću. Vrlo je važno unositi dovoljno tečnosti, a to je dva litra dnevno, najbolje obične vode, a poželjni su svježe cijeđeni sokovi i ledeni čajevi. Ne piti gazirane napitke i puno kafe, a alkohol izbjegavati, jer sve te namirnice dovode do dehidracije organizma, a cilj je postići balans između gubitka i nadoknade tečnosti - pojašnjava doktorica.
Pažnju treba posvetiti i adekvatnom odijevanju, zaštiti glave i očiju te kože od štetnih UV-zraka.
- Poželjna je svijetla, pamučna, prozračna odjeća, a ako odlazite u prirodu obavezno zaštititi odjećom ruke i noge. Znam da je teško po vrućinama nositi duge rukave, ali onda barem svaka dva sata provjeravati odeću i kožu da se nije "zakačio" krpelj. To govorim zato što je ovih dana, ponavljam, pojačan broj osoba sa ugrizom krpelja. BiH, koliko mi je poznato, ne spada u endemska područja gdje su krpelji u visokom postotku zaraženi bakterijom Borrelia. Desi se naravno, da je neki krpelj zaražen tom bakterijom, ali to su sporadični slučajevi. Glavu zaštititi šeširom ili kačketom, a oči sunčanim naočalama. Obavezno prije izlaska vani, na kožu nanijeti deblji sloj zaštitne kreme sa visokim faktorom - kazala je Blažević.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.