open-navfaktor-logo
search
Ruski ambasador
U Istočnom Sarajevu će biti podignut spomenik Vitaliju Čurkinu koji je u UN-u stopirao osudu genocida u Srebrenici
U Istočnom Sarajevu ove godine će, umjesto stare spomen-ploče, biti postavljen spomenik Vitaliju Čurkinu, preminulom ruskom ambasadoru u Ujedinjenim nacijama koji je zaustavio rezoluciju za osudu genocida u Srebrenici, potvrđeno je za Detektor. 
25.01.2024. u 14:02
get url
text

Spomen-ploču postavljenu u Istočnom Sarajevu 2017. godine zamijenit će spomenik na kojem radi ruski umjetnik, kazao je za Detektor Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

On je rekao kako svake godine, od postavljanja spomen-ploče, navodi da ju je potrebno zamijeniti, te da je to kazao i predstavnicima Ruske ambasade u Bosni i Hercegovini u neformalnim razgovorima.

Kako je naveo, obaviješten je da je umjetnik iz Rusije izradio bistu, te da će je pokloniti.

- Kad god polažemo vijence na Dan diplomata, ističemo da je potrebno da se bista uredi, da se spomenik dodatno uredi i da bude vidljiviji - kaže Ćosić i navodi da mu nije poznato kada će spomenik biti postavljen.

Vijest o podizanju spomenika prenijela je agencija Srna, navodeći da će ga postaviti Ruski dom u Beogradu.

- Srbi u RS-u gaje posebno poštovanje prema Čurkinu. Uvijek na strani srpskog naroda, Čurkin je u Vijeću sigurnosti glasao protiv priznanja genocida u Srebrenici. To je bio stav naše države - naveo je Jevgenij Primakov, rukovodilac Agencije za pitanja Zajednice nezavisnih država, sunarodnika u rasejanju i međunarodnu društvenu saradnju, prenosi Srna.

Ajdin Zejnalov, akademik Ruske akademije umjetnosti kojem je dodijeljena izrada spomenika, naveo je da će spomenik uskoro biti predstavljen javnosti.

Čurkin, koji je preminuo u februaru 2017. godine, bio je ambasador Rusije tokom mirovnih pregovora u bivšoj Jugoslaviji od 1992. do 1994. godine.

Godine 2015. svojim glasom je zaustavio rezoluciju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom bi se osudio genocid u Srebrenici. Rezolucija, koju je pokrenula Velika Britanija, trebala je biti usvojena na dvadesetu godišnjicu ubistava više od 7.000 muškaraca i dječaka.

Kina, Nigerija, Angola i Venezuela nisu glasale, a ostalih deset članica Vijeća sigurnosti su glasale za rezoluciju o Srebrenici. Ruskim vetom je zaustavljeno usvajanje ovog dokumenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.