open-navfaktor-logo
search
Vojni analitičar objasnio
U Konakovića je krhko znanje, a tema kompleksna: BiH niko nije skinuo sa NATO puta
Priča o tome da je prethodna vlast, odnosno SDA-DF, minirala NATO put Bosne i Hercegovine prihvatajući formulaciju da MAP ne predviđa članstvo u NATO-u, prvo nije zasnovana na logici, zatim na bilo kakvom pravnom osnovu, činjenicama, i naposljetku samim ponašanjem NATO-a spram Bosne i Hercegovine, poručuje Nedžad Ahatović, vojni analitičar. 
20.12.2022. u 13:07
get url
text

VEZANI TEKST - Konaković krivi SDA i DF što "Osmorka" sa SNSD-om nije dogovarala NATO put

Ahatović je reagirao na tvrdnje Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde, koji komentirajući kritike što u sporazumu "Osmorke" sa SNSD-om i HDZ-om nema NATO integracija, tvrdi da su nas SDA i DF skinula s puta NATO integracija.

- Kad su 2019. godine uspostavljali vlast na državnom nivou potpisali su sporazum, istina je, SDA-SNSD-HDZ. DF se podrazumijevao. U tom sporazumu napisali su da će "Potvrditi opredjeljenje za unaprijeđenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom Bosne i Hercegovine". Malo nakon toga poslali su Program reformi u NATO. To je prvi zvanični dokument usvojen u institucijama BiH u kojem stoji da se članstvo "ne prejudicira".

To je trenutak kad su nas SDA/DF parkirali na parking, u čekaonicu, koristeći termin "saradnja sa NATO-om", termin koji koristi i Srbija, baš onako kako je najavio Dodik. Nešto kasnije, ministrica Turković nas sa smješkom obavještava da više ne postoji Komisija za integracije, a da se formira Komisija za saradnju sa NATO-om. NATO integracije su naš imperativ, mi nećemo ni milimetar nazad od dostignutog kad preuzmemo vlast. Vrlo jasno i glasno smo rekli svima na političkoj sceni šta o tome mislimo i nećemo odustati od puta u NATO sviđalo se to nekome ili ne. A kako sad kad su SDA/DF usvojili akte u kojim nam treba nova odluka da se vratimo na put integracija natjerati SNSD/SDS/PDP da za takvu odluku glasaju? - napisao je između ostaloga Konaković. 

Ahatović poručuje da "slično tvrdnji da MAP nije aktiviran i da Program reformi nije ANP i da ne predviđa članstvo BiH u NATO-u može se također postaviti i kontra teza - ako BiH nije poslala ANP 2019, zašto je NATO valorizirao napore BiH na putu ka našem punopravnom članstvu u NATO-u"? 

- Ako BiH nije ispunila uvjete, zašto se nalazi u MAP-u i zašto se Program reformi prihvata kao ANP i 2020. i 2021. godine. Zašto je država formirala Komisiju za saradnju sa NATO-om koji sada priprema ANP svake godine? Uostalom, zašto je NATO pozvao BiH na samit u Madridu jedan od najvažnijih događaja novijeg doba koji se može porediti sa sastankom "Velike trojke" u Teheranu 1943? Na ova pitanja niko od kritičara ne nudi odgovore. 

Suprostavljanje činjenicama u vezi sa putem koje su i BiH i NATO prihvatili kao već višegodišnji međusobni formalo pravni vid saradnje može se podvesti pod puko politiziranje bez osnova, rekao bih, i po meni predstavlja vrlo nefer odnos prema djelatnicima Oružanih snaga BiH i Minstarstva odbrane BiH čiji se rad i trud sa ovim političkim pristupom minimizira. OSBiH i MOBiH su konstantno meta određenih političkih krugova, valjda zato što dobro rade svoj posao, koji se namjerno minira ili još gore uopće ne shvata. Ruku na srce to za pojedine političke centre odlučivanja u BiH i jeste kompleksna tema - zaključuje Ahatović u izjavi za Faktor. 

VEZANI TEKST - Kad su ti "fiknuto tele" i Wikipedia vrh bavljenja politikom: Šta Konaković (ne) zna o NATO putu BiH

Muhamed Fazlagić, savjetnik ministra odbrane BiH, kratko je prokomentirao Konakovićeva spinovanja, navodeći šta se to konkretnog uradilo u proteklom mandatu, a što nikako ne ide u prilog tvrdnjama da su SDA i DF skinuli BiH sa NATO puta.  

- Imamo tri ANP-a, 13 projekata NATO odobreno, vježba na Manjači sa Američkom vojskom gdje je bataljon OSBiH ocijenjen najvišom ocjenom NEL 2, MAP aktiviran, još nam ostao referendum. Potom, ministar odbrane BiH glavni govornik na NATO samitu u Madridu. I sve ovo pod pritiskom privremenog finansiranja. Konaković je Dritan na kvadrat, laže sebe i sve koji ga slušaju. Neobrazovan, ostrašćen, željan vlasti, spreman sve slagati da bi postao Vučić - kaže Fazlagić. 

Ono što Konaković spočitava savezu SDA-DF jeste i finansiranje, kako navodi, integracija.  

- U budžetima posljednjih godina nema ni marke za integracije, logično, sa puta integracija su nas SDA/DF skinuli - kategoričan je kao i obično. 

No da zna koliko ne zna, onda bi u 90 posto slučajeva prešutio ili rekao nemam komentara, ili se raspitao kod upućenijih u državnu politiku, a ne letio držati lekcije drugima. O smanjenom budžetu za OSBiH treba se obratiti partneru iz "Osmorke" SDP-u ili još bolje pitati člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića zašto kao zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH 2012. godine sa ostalim stranačkim kolegama nije glasao za državni budžet i to na štetu većih izdvajanja za Oružane snage BiH, odnosno glasao za njegovo "fiksiranje" na 950 miliona KM.

Podsjećamo, Odlukom o usvajanju Globalnog fiskalnog okvira za period 2012-2015. zamrznuta je budžetska potrošnja Bosne i Hercegovine na nivou 2008. godine i tako sve do ovogodišnjeg kada je usvojen veći iznos za MOBiH, ali samo za povećanje plaća vojnicima.

S obzirom na to da Konaković spominje i Srbiju vrijedi po ko zna koji put podsjetiti javnost, a šef NiP-a da napokon nauči, da Srbija nije u MAP-u, već u PFP-u ili Partnerstvu za mir. Srbija koristi i instituciju IPAP-a (Individualni akcioni plan partnerstva) što predstavlja najintenzivniji oblik bilateralne saradnje NATO-a sa zemljama koje nisu članice ovog saveza. Samo su Sjeverna Makedonija do prijema i BiH bile u programu MAP za punopravno članstvo u NATO-u. Sada je tu samo BiH. Sve ove informacije nalaze se i na oficijelnoj web stranici NATO Saveza.

A o MAP-u sve je također navedeno na istoj web stranici. 

- Odlukom Sjevernoatlantskog saveza, zemlje učestvuju u MAP-u podnošenjem pojedinačnih godišnjih nacionalnih programa o svojim pripremama za moguće buduće članstvo. Oni pokrivaju političke, ekonomske, odbrambene, resursne, sigurnosne i pravne aspekte. Akcioni plan za članstvo (MAP) je NATO program savjeta, pomoći i praktične podrške prilagođen individualnim potrebama zemalja koje se žele pridružiti Alijansi. Učešće u MAP-u ne prejudicira bilo kakvu odluku Alijanse o budućem članstvu. Bosna i Hercegovina trenutno učestvuje - navode iz NATO-a. 

Sa zvanične web stranice NATO Saveza 

Zakon o odbrani BiH usvojila je Parlamentarna skupština BiH krajem septembra 2005. godine. U članu 84. precizno je navedeno: 

- Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.