open-navfaktor-logo
search
Reagirao na Facebook-u
Konaković krivi SDA i DF što "Osmorka" sa SNSD-om nije dogovarala NATO put
Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, na svom Facebook profilu osvrnuo se na kritike što u sporazumu "Osmorke", kojoj pripada i NiP, sa SNSD-om i HDZ-om nema NATO integracija.
19.12.2022. u 22:17
get url
text

Ustvrdio je, između ostalog, da su nas SDA i DF skinula s puta integracija, a imao je i ponudu za ove dvije stranke.

Njegov status prenosimo u cijelosti.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Program SDA je sadržavao NATO put i provedbu svih presuda, "Osmorka" nije imala smjelosti to tražiti

- Kad su 2019. godine uspostavljali vlast na državnom nivou potpisali su sporazum, istina je, SDA-SNSD-HDZ. DF se podrazumjevao. U tom sporazumu napisali su da će "Potvrditi opredjeljenje za unaprijeđenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom Bosne i Hercegovine". Malo nakon toga poslali su Program reformi u NATO. To je prvi zvanični dokument usvojen u institucijama BiH u kojem stoji da se članstvo "ne prejudicira".

To je trenutak kad su nas SDA/DF parkirali na parking, u čekaonicu, koristeći termin "saradnja sa NATO-om", termin koji koristi i Srbija, baš onako kako je najavio Dodik. Nešto kasnije, ministrica Turković nas sa smješkom obavještava da više ne postoji Komisija za integracije, a da se formira Komisija za saradnju sa NATO-om.

U budžetima zadnjih godina nema ni marke za integracije, logično, sa puta integracija su nas SDA/DF skinuli. Sad se kao čudom čude i pitaju nastavljamo li NATO put, licemjerno, onako kako smo od njih već navkli. 

NATO integracije su naš imperativ, mi nećemo ni milimetar nazad od dostignutog kad preuzmemo vlast. Vrlo jasno i glasno smo rekli svima na političkoj sceni šta o tome mislimo i nećemo odustati od puta u NATO sviđalo se to nekome ili ne. A kako sad kad su SDA/DF usvojili akte u kojim nam treba nova odluka da se vratimo na put integracija natjerati SNSD/SDS/PDP da za takvu odluku glasaju?

Evo ponuda za SDA/DF: NATO put je najvažniji put naše domovine, ako uspijete natjerati, izlobirati, ubijediti SNSD/SDS/PDP da glasaju za povratak na put integracija, glasaćemo da ostanete vlast na državnom i entitetskom nivou. Zadržaćete Elektroprivredu, BH Telecom i sve druge vama važne kompanije, a u njima sve direktore, uposlene članove stranaka i rodbinu. Ako ne možete, prestanite sa licemjernim stavovima i porukama jer ste nas vi u ovakvu situaciju doveli i pomirite se sa odlaskom u opoziciju. Ne brukajte se više.

p.s. Imaju rješenje. Da se ne formira novo Vijeće ministara. Zabrinuti za NATO put neće dozvoliti formiranje novog, ostaće nam stari saziv u kojem oni sjede, a slučajno su na čelu kadrovi SNSD-a - napisao je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.