open-navfaktor-logo
search
Nedostatak specijalista
U KS i onkološki pacijenti čekaju na pregled; Dom zdravlja: Poslali smo ih 80 na specijalizacije, ali traju više od četiri godine
Sve je više građana Kantona Sarajevo koji imaju negativna iskustva prilikom dobijanja zdravstvene usluge u JU Dom zdravlja KS.
19.01.2024. u 07:44
get url
text

Jedan od najvećih problema sa kojim se pacijenti susreću jest nedostatak ljekara specijalista i dugo čekanje na zdravstvenu uslugu.

- Mjesecima u jednom domu zdravlja u KS nema neuropsihijatra, a u drugom se toliko čeka na termin za pregled da je to više postalo besmisleno. Može li nam iko odgovoriti - šta da radimo mi kojima je zdravstvena usluga prijeko potrebna? Šta da radi dugogodišnji pacijent kojem terapija, koju je uzimao, više ne odgovara, i zbog toga se osjeća loše? Kome da se obrati i da li će se ovo ikada promijeniti jer nisu svi u mogućnosti da ljekarsku pomoć potraže kod privatnika - pitaju razočarani građani, navodeći da je do interniste i neurologa u domovima zdravlja jako teško doći.

Problema imaju i onkološki pacijenti, koji kako navode, u Domu zdravlja Novi Grad ne mogu doći do ljekara na UZV abdomena.

- Ma kakva organizacija, nema tu ni trijaže nikakve. Ne osuđujem nikoga, samo evo javno pitam - kako da se onkološki pacijent naruči na UZV abdomena? Rade samo prvu smjenu, hajde otići će se, ali kad se sa pauzom poklopi gužva, onda to pređe u dva i više sati čekanja - ispričao nam je onkološki pacijent (ime i prezime poznato redakciji).

Činjenica je da situacija, što se tiče nekih specijalnosti u JU Dom zdravlja KS, trenutno nije najbolja, kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi i dodaju da imaju problema sa nedostatkom pedijatara, neurologa, neusropsihijatara, zbog čega postoje liste čekanja na preglede.

Dodaju da je razloga više.

- Loše planiranje kadrova u prošlosti, bilo je godina kada se specijalizacije nisu finansirale, odlasci u penziju, fluktuacija kadrova. JU Dom zdravlja KS trenutno ima najizraženiji nedostatak specijalista pedijatrije i neurologije. Problem, uz navedeno, predstavlja i nedostatak navedenog kadra na tržištu rada, jer konstantno imamo otvorene javne oglase za te pozicije, ali bez uspjeha. Porodična medicina, aktivnostima menadžmenta, značajno je popunila svoje nedostatke posebno u segmentu doktora medicine kojih je u prethodnih nešto više od godinu dana primljeno u radni odnos više od 40 - navode iz Doma zdravlja KS.

Ističu "kako je dugoročno rješenje svih kadrovskih nedostataka kvalitetno planiranje specijalizacija, na šta su, kako kažu, u prethodnom periodu obratili posebnu pažnju".

- Kao rezultat tih aktivnosti je da smo u 2022. i 2023. godini uputili više od 80 doktora medicine na specijalizaciju, ali one traju više od četiri godine - navode u svom odgovoru iz JU Dom zdravlja KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.