open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
U Palestinskoj ambasadi u BiH otvorena knjiga žalosti za ubijenu novinarku Shireen Abu Akleh
U zgradi Ambasade Palestine u Sarajevu otvorena je knjiga žalosti povodom ubistva palestinske novinarke Shireen Abu Akleh.
16.05.2022. u 13:18
get url
text

Abu Akleh je ubijena 11. maja dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali.

Knjiga žalosti će biti otvorena dva dana, a jutros su se u nju upisali predstavnici egipatske, malezijske i crnogorske ambasade u Bosni i Hercegovini, kao i bivši član Predsjedništva i nekadašnji ministar vanjskih poslova i premijer BiH te svojevremeno osnivač i predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Haris Silajdžić.

Ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoora zahvalio se svima koji su došli da se upišu u knjigu žalosti.

- Knjiga žalosti će biti otvorena i sutra. Nažalost, ovo nije prvo ubistvo novinara i nažalost neće biti ni zadnje. Nadamo se da će prestati ubijanje novinara i svih drugih - rekao je Namoora.

Smatra da se stanje na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze pogoršalo u odnosu na raniji period.

- I konstantno se pogoršava posljednjih godina. Vrše se racije u kućama na Zapadnoj obali, upada se u Al-Aksu. Možemo kazati da je ovo pad međunarodne zajednice zbog toga što ne radi na tome da kazni i presudi zločince. Zbog toga se zločini nastavljaju. Potrebno je natjerati Izrael da prestane sa upadima na naše teritorije, da prestane da ubija civile i hapsi žene i djecu - istakao je Namoora.

Smatra da je potrebno da države obustave podršku Izraelu. Također, Namoora je mišljenja da trebaju da prestanu dvostruki aršini.

Ubistvo palestinske novinarke osudio je i predsjednik Udruženja Palestinska zajednica u BiH Majed Maarouf.

- Osjećamo ogorčenost i vidimo da se međunarodna zajednica selektivno ponaša prema palestinskom narodu. Ovo što se događa u Palestini je ratni zločin. Ponašanje izraelske vojske i Vlade Izraela pokazuje da oni ne mare za reakcije ili kazne međunarodne zajednice - izjavio je Maarouf.

Mišljenja je da je Abu Akleh ciljano ubijena.

- To nije slučajno ubistvo. Shireen im je smetala dok je bila živa, ali i kada je umrla. Vidjeli smo da je izraelska vojska napala i ljude tokom njene sahrane - pojasnio je Maarouf.

Abu Akleh je preminula nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu. Još jedan novinar, Ali al-Samoudi, pogođen je u leđa.

Abu Akleh je rođena u Al-Qudsu/Jerusalemu 1971. godine, novinarstvo je diplomirala na jordanskom Univerzitetu Yarmouk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.