open-navfaktor-logo
search
Čeka se Vlada
U Parlamentu FBiH pokrenuta inicijativa da borci koji nikad ništa nisu dobili od države dobiju borački dodatak
Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Fahrudin Čolaković i Mirnes Bašić iz SDA pokrenuli su inicijativu za uvođenje boračkog dodatka za pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policije koji su penzionisani iz radnog odnosa i zaposlene borce koji nikada ništa nisu dobili od države.
06.12.2023. u 21:26
get url
text

- Prošlo je 32 godine od agresije, 28 godina od potpisivanja Dejtona, a sistemsko rješavanje najzaslužnijih članova društva nije riješeno. Donošenjem Zakona o pravima demobilisanih boraca osigurana su prava za nezaposlene borce kroz egzistencijalnu naknadu. Takve odredbe su riješile određena pitanja.

Izostavljeni su penzionisani pripadnici oružanih snaga koji nisu ostvarili nikakva prava, ni minimalma. Druga kategorija su zaposleni demobilisani branioci koji nemaju nikakva prava. Načinjen je propust da se iz budžeta ove države isplaćuje borački dodatak vojske koja je počinila genocid, a ne pripadnicima oružanih snaga koju su je branili - kazao je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH delegat Fahrudin Čolaković.

Poručio je da "ukoliko u razumnom roku Vlada Federacije BiH ne riješi ovo pitanje, da će oni uputiti svoj prijedlog zakona u parlamentarnu proceduru.

Kontaktirali smo Čolakovića upitavši koji rok su dali Federalnoj vladi.

- Dali smo rok koji može biti nekoliko mjeseci, koji je racionalan u smislu priprema zakonske regulative koja je sama od sebe specifična. Morala bi podrazumijevati izmjene određenih zakona poput Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica na federalnom nivou. Treba da se uključe i kantonalna resorna ministarstva kod izmjene svojih dopunskih prava. Ima prostora da se određena prava redukuju kako bi se novac racionalno iskoristio i omogućio borački dodatak - govori nam Čolaković.

Objašnjava kako su ciljna grupa pripadnici branilačke populacije koji su penzionisani iz radnog odnosa.

- Riječ je o ljudima koji stjecajem okolnosti nisu ispunjavali uvijete za federalnu pomoć, od kantonalnih su rijetko ostvarivali bilo šta. Bio sam ministar za boračka pitanja osam godina i znam da ima dosta ljudi koji nisu ostvarili nikakva prava i ovo je jedinstvena prilika da se takvima oduži država. Što se tiče visine boračkog dodatka, razgovarali smo sa boračkim udruženjima, oni su čak mišljenja neka bude marka po mjesecu, ali da nešto napravimo - kaže Čolaković i nastavlja:

- Stanovišta sam, ako bude na godišnjem nivou da bude kao 13. zagarantovana penzija. Općenito, kada su u pitanju modaliteti, mi se moramo uklapati u okvire Vlade FBiH. Da li da bude mjesečna naknada ili na godišnjem nivou, nama je važno da ta priča krene. U januaru 2024. godine ćemo pitati da li je Vlada krenula u tu priču. U kontaktu smo sa boračkim udruženjima. Mi ćemo pripremiti svoju verziju ako Vlada ne bude pokazala interes.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.