open-navfaktor-logo
search
Mjesec pred početak
U planu prijevoz iz Sarajeva do Nezuka: Za Marš mira već prijavljeno gotovo 1.000 učesnika
Marš mira, pješački pohod u čast žrtava srebreničkog genocida, 8. jula će 19. put krenuti iz Nezuka ka Potočarima. Iako je do početka ostalo još mjesec dana, broj prijavljenih učesnika već sada je blizu 1.000.
08.06.2023. u 21:12
get url
text

- Organizacija Marša mira počela je u martu. Logistički smo spremni na učešće između 3.500 i 4.000 ljudi, ali ukoliko broj bude veći, naravno da ćemo se prilagoditi - kaže Suljo Čakanović, predsjednik Pododbora za Marš mira i član Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjce genocida u Srebrenici.

On kaže da je do danas prijavljeno 945 učesnika, a među njima su pojedinci i organizirane grupe.

- Pored prijava iz Bosne i Hercegovine, za sada imamo prijavljene grupe učesnika iz Srbije, odnosno Sandžaka, Sjedinjenih Američkih Država, Danske i Austrije. Iz prethodnih godina uvidjeli smo da najviše prijava pristigne u julu, a veći broj učesnika se prijavi i u Nezuku 8. jula - navodi Čakanović.

Podsjećamo, Marš mira je pješački pohod stazama kojima su se Podrinjci 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine. Najveći dio trase i ove godine će biti autentičan, odnosno odgovara putu kojim je prošla većina preživjelih učesnika marša smrti 1995. godine.

- Za sve učesnike bit će osigurana voda, voće i energetski dodaci, kao i prenoćište u kampu. Oni koji žele da učestvuju u podjeli bilo čega učesnicima, moraju to prijaviti organizatorima, da bismo mi izvršili potrebnu organizaciju. Ove godine imamo u planu da organiziramo i prijevoz iz Sarajeva za Nezuk, ukoliko se javi dovoljan broj zainteresiranih da se popuni autobus - kaže Čakanović.

Trasa kojom će se kolona kretati duga je oko 100 kilometara. Pješači se tri dana, svakoga dana oko 30 kilometara, po veoma zahtjevnom terenu. Prenoćišta su u Liplju i Mravinjcima.

Trasa Marša mira glasi: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.