open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
U predškolske javne ustanove u Sarajevu prijavljeno 7.417 djece, za oko 500 nema mjesta
I ove godine, kao i svake do sada, roditelji u Kantonu Sarajevo imaju problem pri upisu djece u predškolski vrtić zbog malih kapaciteta javnih vrtića i javnih predškolskih ustanova. Naime, ove godine za upis djece u predškolsku ustanovu u Kantonu Sarajevo u školsku 2022/2023. godinu prijavljeno i pravo na upis steklo je 7.417 djece, od kojih za oko 500 nema mjesta u javnim vrtićima ili predškolskim ustanovama.  
18.07.2022. u 16:25
get url
text

- Djeca koja su već pohađala određeni vrtić imala su pravo da rezervišu mjesto u tom vrtiću i takve djece je 6.362. Nakon odabira vrtića do optimalnog broja na rang-listama se nalazi 1.052 djece. Broj slobodnih mjesta do maksimalnog broja je 1.635. Broj djece koja učestvuje u odabiru vrtića u Fazi III je 2.119. Navedeni podaci ukazuju da je do sada pravo upisa steklo 7.417 djece, ali da će i nakon ovog upisa ostati oko 500 djece na listi čekanja – saopćili su iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Kapacitet JU Djeca Sarajeva, kao najveće javne ustanove u KS za upis djece u predškolski vrtić je upola manji od broja prijavljene djece, a njen kapacitet nije proširen uprkos mnogobrojnim obećanjima u 2021. godini.

- Prema Planu upisa za 2022/23. godinu koji je JU Djeca Sarajeva dostavila Ministarstvu za odgoj i obrazovanje, kapacitet JU Djeca Sarajeva u sklopu koje posluje 38 vrtića, za narednu školsku godinu će biti prema planu 3.548 djece obuhvaćenih cjelovitim razvojnim programom. Od toga je 2.531 dijete koje već koristi usluge JU Djeca Sarajeva i koji su najavili produžavanje ugovora i za narednu školsku godinu. Prema planu upisa, JU Djeca Sarajeva raspolaže sa 1.017 slobodnih mjesta u 38 vrtića za ovu školsku godinu – kazali su iz JU Djeca Sarajeva.

S ovim problemom Kanton Sarajevo se suočava svake godine, ali rješavanje ovog problema je aktuelno samo pred upis djece u vrtić.

Tako su u januaru 2021. godine premijer KS Edin Forto i ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović sa načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem obećali da će do septembra ove godine biti završena izgradnja škole na Šipu u sklopu koje bi bio i vrtić, ali to nije realizovano.

Kako kažu, zbog nedostostataka u izvedbenom projektu, također nije ispoštovano obećanje dato u januaru 2021. godine, kada je saopćeno da će kapacitet vrtića Lužani na Ilidži biti prošireni te da će prostorije biti obnovljene i stavljene u funkciju do ove školske godine.

Slično obećanje dato je i za vrtić Ilijaš. U februaru 2021. godine, najavljeno je da u ovom vrtiću više neće biti liste čekanja, te da će kapacitet ove predškolske ustanove biti proširen za 70 mjesta. Međutim, rekonstrukcija ovog vrtića nije završena, zbog čega nije uvršten na Javni poziv za ovu školsku godinu.

-  Rekonstrukcija vrtića Ilijaš je u toku, ali nije uvršten na ovaj javni poziv iz razloga što nemamo tačne informacije kada će radovi i primopredaja biti gotovi, te da ne bismo došli u situaciju da primimo djecu kojoj nećemo moći osigurati prostorne kapacitete od 1.9.2022. ovi planirani kapaciteti će se naknadno uvrstiti u Javni poziv, odnosno EMIS sistem – naglašavju iz JU Djeca Sarajeva.

U oktobru 2020. godine prezentovano je idejno rješenje rekonstrukcije devastiranog objekta u Novom Sarajevu, odnosno vrtića Kolibri, čija rekonstrukcija / izgradnja nije završena. Naime, taj objekat je trenutno u fazi izrade glavnog izvedbenog projekta, za koji je tender raspisala Općina Novo Sarajevo.

Od kraja 2019. do 2021. godine, kapaciteti JU Djeca Sarajeva povećani su za manje od 600 mjesta, što ni izbliza ne može zadovoljiti potrebni kapacitet u KS.

Povodom navedenih i neispunjenih obećanja te generalno problema malog kapaciteta javnih vrtića, poslali smo upit premijeru KS Edinu Forti i ministrici odgoja i obrazovanja KS Naida Hota–Muminović od kojih nismo dobili odgovor do momenta objavljivanja teksta.

Za djecu koja, zbog manjka kapaciteta, ne budu u mogućnosti koristiti usluge javnog vrtića, Vlada Kantona Sarajevo je i ove godine odlučila sufinansirati njihov boravak u privatnim vrtićima sa po 200 KM, međutim neki privatni vrtići su već najavili da će od 1. septembra cijena boravka biti znatno skuplja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.