open-navfaktor-logo
search
Utvrđen prijedlog zakona
U RS-u našli rješenje za firme pod američkim sankcijama? IRB RS-a će obavljati unutrašnji platni promet
AUTOR: B. S.
01.07.2024. u 11:36
get url
text
Vlada RS-a utvrdila je danas na posebnoj sjednici Prijedlog zakona o dopuni Zakona o bankama RS-a, po hitnom postupku, a koji predviđa da Investiciono-razvojna banka (IRBRS) može obavljati poslove primanja novčanih depozita i platnog prometa.
Nakon sjednice je saopćeno da su se uvjeti na finansijskom tržištu značajno izmijenili od osnivanja IRB RS-a, te da je bilo "neophodno izvršiti strateško prilagođavanje poslovanja IRB RS-a razvojnim ciljevima RS-a".
- Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono-razvojnoj banci RS, po hitnom postupku, kojim su proširene djelatnosti IRB-a, tako da pored već propisanih djelatnosti, banka može obavljati i djelatnosti primanja novčanih depozita i obavljanje platnog prometa - istaknuto je.
Također, Vlada RS-a je utvrdila i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o unutrašnjem platnom prometu, po hitnom postupku, kojim je predviđeno da poslove platnog prometa može obavljati i IRB RS-a u skladu sa ovlaštenjem za pružanje tih usluga utvrđenim zakonom kojim se uređuju njeno osnivanje, pravni status i djelatnost.
Iako iz Vlade RS-a nije precizirano, može se pretpostaviti da je razlog ovih zakonskih izmjena koje se odnose na IRB RS-a, stavljanje na američku crnu listu brojnih kompanija iz ovog entiteta. Komercijalne banke u RS-u su, nakon ovog poteza Ministarstva finansija  SAD-a počele sa gašenjem računa sankcioniranim firmama.
Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog Ministarstva finansija uveo je sankcije za više pravnih subjekata iz RS-a: "Prointera ITSS", "Infinity International grupe", "K-2 Audio Company", (ranije ATV), "Kaldera Company", "Sirius 2010" i televiziju "Una World", te za vlasnika "Infinity grupe" Đorđa Đurića i generalnog direktora kompanije "Kaldera" Milenka Čičića.
Bojan Vujić, predsjednik Uprave Infinity grupe, nedugo nakon toga je jizjavio da je ugroženo 800 radnih mjesta, da su ih banke već kontaktirale i da će im početi gasiti račune.
Također, ministrica finansija RS-a Zora Vidović, kazala je prošle sedmice da je Ministarstvo finansija "ogorčeno" zbog uvedenih sankcija ali i izrazila zabrinutost ukoliko se nastavi gašenje računa u bankama pravnim i fizičkim licima.
- Kako da Vlada pomogne takvim firmama, ako banka ugasi račun. Ta firma ne može onda primiti nikakva sredstva, na primjer za subvencije ili donaciju za plate radnicima... Nemoguće je. Mora se obaviti ozbiljan razgovor sa bankama. Ovako dalje ne može - rekla je Vidović prije nekoliko dana nakon sjednice entitetske Vlade.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.