open-navfaktor-logo
search
Pogođen izvoz gasa
Vijeće EU-a usvojilo novi paket sankcija protiv Rusije
Vijeće Evropske unije usvojilo je u ponedjeljak 14. paket sankcija Rusiji, koji uključuje restriktivne mjere protiv dodatnih 116 pojedinaca i subjekata
AUTOR: Fena
24.06.2024. u 13:15
get url
text
 Zemlje Evropske unije usvojile su 14. paket sankcija Rusiji koji ima za cilj zatvaranje nekih rupa u zaobilaženju i prvi put će pogoditi ruski izvoz gasa, objavili su ministri vanjskih poslova zemalja EU-a u saopćenju u ponedjeljak.
Zapadne sile uvele su opsežne sankcije Moskvi nakon što je Rusija u februaru 2022. pokrenula potpunu invaziju na Ukrajinu, koja je od tada progresivno pojačana.
Paket će također dodati 116 subjekata i pojedinaca na listu sankcioniranih, čime će ih ukupno biti više od 2.200.
Nova ograničenja na plin imaju za cilj smanjenje ruskih prihoda od izvoza ukapljenog prirodnog plina (LNG) zabranom pretovara iz luka EU-a i klauzulom kojom se Švedskoj i Finskoj dozvoljava da otkažu neke LNG ugovore.
Mjere ne dopuštaju EU zabranu uvoza LNG-a, koja je porasla od početka rata.
Sankcije će stupiti na snagu nakon devetomjesečnog prijelaznog perioda. Paket također zabranjuje nove investicije i usluge za završetak LNG projekata u izgradnji u Rusiji.
Neke zemlje srednje Evrope i dalje dobijaju gas iz Rusije preko Ukrajine. EU je zabranio uvoz ruske nafte 2022. uz određena ograničenja.
Novi paket ima za cilj da ograniči zaobilaženje stvaranjem veće odgovornosti i kazni na nivou država članica za one za koje se utvrdi da krše propise.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.