open-navfaktor-logo
search
Izdate preporuke
U RS-u od danas ponovo muzika uživo: Muzičari s maskama, gosti ne smiju plesati ni pjevati
U Republici Srpskoj od danas je ponovo dozvoljeno izvođenje muzike uživo, koja je zbog epidemioloških mjera usljed pandemije koronavirusa bila zabranjena, a tim povodom Institut za javno zdravstvo RS je izdao niz preporuka.
01.03.2021. u 13:16
get url
text

Istaknuto je da nije dozvoljeno organizovanje muzike uživo u ugostiteljskim objektima koji imaju manje od 50 metara kvadratnih prostora, dok je u drugima to dozvoljeno u periodu od 20 sati do kraja radnog vremena.

Svaki ugostiteljski objekat mora voditi evidenciju muzičara, a kojima se prilikom ulaska u lokal mora mjeriti temperatura, dok niko ko ima simptome ili je bio u kontaktu sa zaraženom osobom, ne smije učestvovati u izvođenju muzike.

- Za vrijeme boravka u ugostiteljskom objektu, muzičari treba da održavaju fizičku distancu od najmanje dva metra, kako između sebe tako i prema gostima kao i da sprovode pravilnu higijenu ruku. Svi muzičari obavezno nose masku koja pokriva usta i nos izuzev pjevača i muzičara koji sviraju duvačke instrumente. Maske se koriste i prilikom odmora izuzev kada kada se konzumira hrana i piće - navedeno je.

Također, između bine i stolova potrebno je osigurati udaljenost od četiri metra, a prilikom izvođenja muzike nije dozvoljeno kretanje muzičara van bine.

- Nije dozvoljeno plesanje niti pjevanje gostiju u ugostiteljskom objektu. Jačina zvuka muzike koja se izvodi, treba da bude tolika da omogućava normalan govor među osobama koje sjede za jednim stolom bez potrebe da se primiču jedni drugima, jačina zvuka ne smije da prelazi 65 dB - podvukli su iz Instituta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.