open-navfaktor-logo
search
Vlasti istrajale
U RS-u počela isplata novog minimalca, sindikat poručuje: Plaća od 900 KM je samo za NK radnike
Isplata januarske plaće sa novim minimalcem koji iznosi 900 maraka, počela je danas u RS-u. U proteklom periodu se vodila oštra polemika u ovom entitetu zbog odluke Vlade RS da se najniža plaća poveća sa 700 na 900 KM.
01.02.2024. u 12:51
get url
text

Poslodavci su tražili da se ova odluka suspenduje upozoravajući da će dovesti do "katastrofalnih posljedica", ali su vlasti u RS-u ostale istrajne uz obećanje da će pomoći onim preuzećima kojima poslovanje bude ugroženo.

Savez sindikata RS-a pozvao je danas radnike da obrate pažnju na svoju januarsku plaću i platne liste. Upozorili su da je najniža plaća od 900 KM zaštitna kategorija i treba da je primaju samo nekvalifikovani (NK) radnici.

- Na iznos najniže plaće, radnicima mora biti uplaćen topli obrok, ukoliko ga poslodavac ne priprema, i ostale naknade i obračunat minuli rad – istakli su u Savezu sindikata RS-a.

Izračunali su i da, ukoliko radnik u RS-u prima najnižu plaću u neto iznosu od 900 KM, njegova bruto plaća iznosi 1.344,26 KM.

- Od navedenog iznosa 416,72 KM čine doprinosi. Od toga 248,69 KM ide u Fond PIO, 137,11 KM za zdravstvenu zaštitu, 22,85 KM iznosi doprinos za dječiju zaštitu, dok 8,07 KM čini doprinos za osiguranje od nezaposlenosti. Sav novac je vlasništvo radnika i dalje ga, iz ovih fondova, koriste radnici RS-a – dodali su u Savezu sidnikata RS-a.

Jedina grana u privredi koja ima značajne olakšice i plaća najmanje doprinose je - tekstil, koža i obuća. 

- Poslodavac će u ovoj grani na iznos najniže plaće od 1.054,48 KM u bruto iznosu, poreze i doprinose platiti 154,48 KM, odnosno 289,78 KM manje u odnosu na sve ostale poslodavce u RS-u. Pozivamo još jednom sve radnike da obrate pažnju na isplatu januarske plate, da obrate pažnju na svoju platnu listu i da se, ukoliko imaju bilo kakvu nedoumicu, obrate sidnikatu – poručeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.