open-navfaktor-logo
search
TUMED
U Sarajevu održan Četvrti samit turskih diplomanata: U fokusu društveni aktivizam
U Sarajevu je danas organiziran Četvrti samit turskih diplomanata, a u organizaciji BH Asocijacije alumnija Turske (TUMED).
25.01.2020. u 13:53
get url
text

Sastanku koji je održan pod sloganom “Društveni aktivizam“ prisustvovali su ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, predstavnici turskih institucija te oko 100 diplomanata koji su završili fakultete na univerzitetima u Turskoj.

Koc je na početku svog obraćanja uputio poruku saučešća zbog zemljotresa u gradu u Elazigu u Turskoj. Govoreći o aktivnostima TUMED-a, Koc je istakao da je riječ o asocijaciji punoj entuzijazma, te izrazio zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja diplomanata samitu u Sarajevu. 

Koc je prokomentarisao i bilateralne veze između Turske i BiH, te je napomenuo da su dosadašnji postupci garancija predstojećih. Ambasador Koc je kazao da je osnova izvanrednih odnosa između Turske i BiH zapravo Ahdnama koju je izdao osmanski sultan Mehmed Fatih kao simbol tolerancije. 

{$galerijaFotografija}

Napomenuo je da se svijet susreće sa ozbiljnim problemom kada je u pitanju tolerancija, te istakao kako bi turski diplomanti svojim iskustvom mogli popraviti sliku o Turskoj. Koc je na kraju istakao kako će ambasada Turske uvijek pružati podršku aktivnostima TUMED-a.

Predsjednica TUMED-a Merima Smajić je izjavila da je koncept ovogodišneg samita drugačiji od prethodnih te da će se fokusirati na društveni aktivizam. Ona je u svom obraćanju napomenula da se Turska nalazi na prvom mjestu u svijetu kada je riječ o humanitarnoj pomoći te je pozvala diplomante da svoju ljubav prema turskoj konkretiziraju svojim idejama i projektima koji će doprinijeti razvoju BiH.

Nakon obraćanja su dodijeljene novčane nagrade društvenim aktivistima. 

20200125_2_40504120_51512718.jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.