open-navfaktor-logo
search
Tužna vijest
U Sarajevu u 77. godini preminuo čuvar sevdalinke Arif Alajbegović
U Sarajevu je u 77. godini preminuo legendarni interpretator sevdalinke Arif Alajbegović.
05.03.2022. u 12:28
get url
text

Arif je krenuo danas sa suprugom Halimom po penziju.

- Na stepenicama, stade i samo reče "Halima, ja ti umirem, halali mi." I srušio se – tako je Halima Alajbegović rekla kolegama o iznenadnoj smrti njenog supruga.

Ljubav prema muzici i sevdalinci u sarajevskoj porodici Alajbegović godinama se prenosila sa koljena na koljeno, a najpoznatiji je bio legendarni Ismet Alajbegović Šerbo, bosanskohercegovački harmonikaš, koji je muzički obradio mnoge narodne tekstove i veliki je poznavatelj sevdalinke.

Njegovim stopama nastavio je rođak Arif koji nikada nije žudio za nekom velikom karijerom. Uvijek se zadovoljavao sitnicama i odbio je nekoliko dobrih ponuda da se mnogo ozbiljnije otisne u muzičke vode. Za Arhiv BHRT-a snimio je 18 sevdalinki, a u duetu sa Šukijem Planjaninom uradio je "Nikada joj halaliti neću".

Damir Galijašević, Enver Šadinlija i Arif Alajbegović

- Ovo je zaista veliki gubitak i bit će velika praznina za našu muzičku scenu. Arif je bio čuvar sevdalinke. Arif je bio posljednji autentični izvođač sarajevske gradske sevdalinke. Sevdalinke kakva se decenijama pjevala po sarajevskim mahalama i avlijama. On i njegova gitara sami po sebi bili su atrakcija istinskim ljubiteljima sevdalinke koji su tražili da Arifa čuju u nekim od sarajevskih rastorana u kojima je nastupao. Njegova interpretacija bila je nenametljiiva sa puno duše i osjećaja i donosio je pravu ljepotu sevdalinke. On nije bio pjevač, bio je tumač sevdalinke. Nešto poput Himze Polovine – kaže za Faktor Enver Šadinlija, vrsni poznavalac sevdalinke i narodne muzike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.