open-navfaktor-logo
search
Zakazano u 11 sati
U Sudu BiH danas ročište za produženje pritvora Mehmedagiću i Debevcu
U Sudu Bosne i Hercegovine danas će biti održano ročište na kojem će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obrazložiti razloge iz kojih traži još 30 dana pritvora za bivšeg direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića i suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.
15.02.2024. u 08:58
get url
text

VEZANI TEKST - Proširena istraga: SIPA uhapsila još jednu osobu u sklopu istrage protiv Mehmedagića i Debevca

Ročište je zakazano za 11 sati, a sudskim vijećem pred kojim će se održati predsjedava sudija Davorin Jukić. 

Tužilaštvo je jučer saopćilo da je proširilo istragu u odnosu na osumnjičene, te da u narednih 30 dana namjerava prikupiti potrebne dokaze s ciljem okončanja istrage i donošenja konačne tužilačke odluke. 

Također, u sklopu akcije "Kodeks" pripadnici SIPA-e uhapsili su još jednu osobu, čiji identitet nije zvanično potvrđen niti iz te policijske agencije, ni iz Tužilaštva, a pojedini mediji su prenijeli da se radi o šefu osiguranja Suda BiH. 

Iz SIPA-e su naveli da se uhapšena osoba sumnjiči za krivično djelo lažno predstavljanje propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, kao i krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti polova Bosne i Hercegovine (ko na osnovu spola vrši nasilje, uznemiravanje ili seksualno uznemiravanje kojim se ugrozi mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet kaznit će se kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina, op.a.).

Prema medijskim izvještajima, protiv Debevca je istraga navodno proširena zbog sumnje u primanje dara i drugih oblika koristi, a u vezi sa slučajevima koji su vođeni pred Sudom BiH.

Prema tim izvještajima, radi se o dva predmeta - jedan se odnosi na slučaj Zdravka Mamića, bivšeg potpredsjednika zagrebačkog Dinama koji je, bježeći od hrvatskog pravosuđa, utočište našao u BiH, dok se drugi slučaj odnosi na postupak vođen pred Upravnim odjeljenjem Suda BiH i u pitanju je kompanija iz Ljubuškog.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.