open-navfaktor-logo
search
Godišnjica masakra
U Tahtali sokaku prije 28 godina ubijeno šest Sarajlija, ubijena djeca dok su se igrala
U Ulici Tahtali sokak kod broja 10 na Bjelavama 10. oktobra ratne 1992. godine od granate ispaljene sa agresorskih položaja oko opkoljenog Sarajeva poginulo je šest naših sugrađana od kojih troje djece, a tri osobe su ranjene.
10.10.2020. u 11:11
get url
text

Tog kobnog dana u igri su nastradala djeca: Belma Ahmetović (5), Anela Isanović (4) i Dževad Dautbašić (9) te još troje odraslih članova jedne porodice: Franjica Bartolec, njena kćerka Azra i zet Miroslav Vapetić.

Tim povodom su 10. oktobra 2020. godine, u organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. delegacije roditelja ubijene djece, predstavnika Udruženja, Općine Centar Sarajevo, članovi porodica nastradalih te prijatelji i komšije, položili cvijeće ispred spomen-ploče i učenjem Fatihe i minutom šutnje izrazili dužnu počast tragično nastradalim našim sugrađanima.

U ime Općine Centar cvijeće je položio Bećir Sirovina, savjetnik načelnika Nedžada Ajnadžića. 

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece je kazao da i ovaj masakr potvrđuje da su tokom opsade Sarajeva zločinci s namjerom i ciljano ubijali građane a posebno djecu, te da je neophodno sačuvati od zaborava stravičnu istinu o dešavanjima tokom proteklog rata koju treba prenositi budućim generacijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.