open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
U toku posebna sjednica NSRS-a o "vraćanju nadlaženosti"
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a (NSRS) o povlačenju ranije datih saglasnosti RS-a, odnosno vraćanju nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, počela je u Banjoj Luci.
10.12.2021. u 13:09
get url
text

Na dnevnom redu su četiri informacije - Informacija o prijenosu nadležnosti sa RS-a na nivo BiH, o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, prijenosu nadležnosti u pravosudnim institucijama BiH, zatim prijenosu nadležnosti sa RS-a na nivo BiH u oblasti odbrane i sigurnosti, kao i Deklaracija o ustavnim principima.

O svim tačkama bit će objedinjena rasprava. U predloženim zaključcima traži se od NSRS-a da povuče ranije date saglasnosti, a od Vlade RS-a da u roku šest mjeseci predloži nove zakone kojima će regulisati sporne oblasti.

U skupštini RS-a je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kojem je dozvoljeno uvodno obraćanje od sat vremena.

Osim njega, zastupnicima će se obratiti i predsjednici parlamentarnih stranaka, kojima je dozvoljeno do deset minuta govora, a kako saznajemo, zahtjev za obraćanje entitetskoj skupštini su dostavili predsjednici svih stranaka.

Uoči početka zasjedanja Kancelarija OHR-a ponovo je poslala zahtjev da prisustvuje sjednici uz ocjenu da su ranije izjave potpredsjednika NSRS-a Denisa Šulića da im to nije dozvoljeno "neprihvatljive" i nepoštovanje Dejtonskog sporazuma, ali im je Šulić, na svom Twitter nalogu, odgovorio da "odluka ostaje nepromijenjena".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.