open-navfaktor-logo
search
Slučaj iz oktobra
U Tužilaštvu ZDK formiran predmet protiv ministra Rame Isaka, prijavljen za nasilničko ponašanje
AUTOR: Žurnal
02.04.2024. u 17:31
get url
text
Ministar negirao da je i sa kim imao konflikt
Ministar negirao da je i sa kim imao konflikt
Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona formiralo je predmet protiv federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, potvrđeno je za Žurnal iz tog tužilaštva.
Kako piše ovaj portal, ministar je prijavljen za nasilničko ponašanje. 
U pitanju je, navodno, napad na jednu osobu u Zenici koja je prethodno imala manji sukob sa njegovim sinom Rusmirom, da bi potom došao ministar da "ureduje". Slučaj, porema pisanju Žurnala, datira od 13.oktobra 2023.
- Uvidom u evidencije Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona utvrđeno je da je u ovom Tužilaštvu, vezano za navodno nasilničko ponašanje prema jednoj osobi na lokalitetu Crkvice-Zenica, formiran predmet. Predmet je u radu - navodi se u odgovoru Tužilaštva ZDK na upit o ovom slučaju.
slika
Žurnalovi izvori iz Tužilaštva ZDK i policije uvjeravaju da postoji video snimak nasrtaja Rame Isaka na tu osobu, što svemu daje dodatnu težinu. Unatoč tome, Isak negira tako nešto.
- Ni s kim ja nisam imao nikakve konflikte…Protiv mene nije mogao nikada ništa poduzeti jer ja nisam ništa uradio… Bio je jedan incident, jedan dečko je malo izvrijeđao u mene sina, istrgao mu telefon. Policija je došla, protiv tog momka je pokrenut postupak - izjavio je nedavno ministar Isak za Klix.
Isak je rekao da je sin povukao prijavu "na sudu", iako slučaj nije ni mogao doći do suda prije eventualne optužnice. U Tužilaštvu ZDK su prema izvorima Žurnala događaj razdvojili na dva predmeta - protiv te osobe glede sukoba sa Rusmirom Isakom i drugi, koji se odnosi na ministrov fizički atak.
Da ima spornih detalja dešavanja govori i podatak da su pod internom istragom i dva policajca koja su po svemu sudeći loše odradili svoj posao, znajući uticaj Rame Isaka. Tim povodom Žurnal je pitao Upravu policije MUP-a ZDK da li postoji postupak protiv policijskih službenika zbog sumnje da nisu postupili sukladno propisima tokom evidentiranja nasilničkog ponašanja osobe Ramo Isak prema jednoj osobi, dana 13. 10. 2023. na području Crkvica-Zenica.
- U vezi događaja koji se pominje u vašem aktu, obavještavamo vas da se protiv dva policijska službenika Policijske stanice Crkvice vodi interni postupak u cilju provjere zakonitosti njihovog postupanja u konkretnom slučaju. U zavisnosti od ishoda internog postupka ovisit će eventualno daljnje postupanje nadležne službe - odgovorili su iz UP MUP-a ZDK.
Sličan slučaj sadašnji federalni ministar unutrašnjih poslova imao je januara 2012. godine za koji je 2013. presudom Općinskog suda u Zenici prvostepeno osuđen na šest mjeseci zatvorske kazne, uvjetno na godinu.
slika 2
Jedna optužnica za ugrožavanje sigurnosti je 2016. godine odbačena zbog zastare.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.