open-navfaktor-logo
search
Do 29. marta
U Tuzlanskom kantonu zabranjeno kretanje od 21 do pet sati ujutro
Kako bi odgovorila na novonastalu epidemiološku situaciju te smanjila mogućnosti za širenje koronavirusa, Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK i kretanje stanovništva na području Tuzlanskog kantona ograničila u vremenu od 21 do 05 sati narednog dana.
19.03.2021. u 15:53
get url
text

Iz Vlade TK je saopćeno da su zabrane kretanja izuzeti svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID-19 na području TK, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taksi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Naredbom je predviđeno da uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID-19, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, moraju imati odobrenje poslodavaca za kretanje u periodu od 21 pa do 5 sati ujutro narednog dana. Ove naredbe se primjenjuju od 20.3.2021. godine, a važe do 29.3.2021. godine.

Uz navedeno današnjom naredbom do daljnjeg su zabrane posjete domovima za stare i iznemogle osobe na području Tuzlanskog kantona.

U cilju omogućavanja bržeg angažovanja medicinskog kadra u javnim zdravstvenim ustanovama, kao odgovor na aktualnu epidemiološku situaciju te usklađivanja sa Federalnom uredbom o izmjenama i dopuni Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH, Vlada je danas izmijenila Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Tuzlanskom kantonu.

Ovom izmjenom produžen je rok prijema u radni odnos radnika bez provedene procedure obaveznog javnog oglašavanja sa 120 dana na period do šest mjeseci. Time je olakšano zapošljavanje potrebnog medicinskog kadra u javnim zdravstvenim ustanovama, posebno imajući u vidu da se za četiri mjeseca nije moglasteći potrebna praksa za rad u Covid-bolnicama za vrijeme prirodne ili druge nesreće ili epidemije zaraznih bolesti. Današnjom izmjenom menadžmentu ustanova iz oblasti zdravstva se omogućava da zaključivanjem ugovora o radu na određeno vrijeme efikasno djeluju s ciljem angažmana dodatnog medicinskog kadra, za potrebe liječenja stanovništva TK oboljelog od zarazne bolesti COVID-19.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.