open-navfaktor-logo
search
Imaju i službenu dužnost
Učestalo negiranje genocida i drugih ratnih zločina: Zašto MUP-ovi ne podnose prijave Tužilaštvu BiH?
Negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločina itekako je zastupljeno u javnom prostoru u Bosni i Hercigovini. Kako u medijima, a posebno na društvenim mrežama, videosnimci i fotografije dijele se nekada i mjesecima
AUTOR: A. Saračević
06.05.2024. u 09:35
get url
text
Miting u Banjoj Luci
Miting u Banjoj Luci
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na čelu sa glavnim tužiocem Milankom Kajganićem u više navrata isticalo je kako im poseban problem u radu u vezi s krivičnim djelima negiranja genocida i veličanja ratnih zločina predstavlja činjenica da prijave nisu zaprimljene od nadležnih policijskih agencija.
Kako navode, policijske agencije imaju potrebna znanja da u radnjama prijavljenih prepoznaju elemente krivičnog djela i da za te radnje prikupe dokaze koji to potkrepljuju.
Bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Nermin Pećanac nešto ranije, pojasnio nam je kako krivičnu prijavu može podnijeti svako, a "pogotovo institucije po službenoj dužnosti".
S tim u vezi, Faktor je poslao upit svim kantonalnim, ali i federalnom MUP-u s pitanjem da li su, i ako jesu koliko su, izvještaja o počinjenju ovog krivičnog djela podnijeli Tužilaštvu BiH.
Do danas, pristiglo nam je samo nekoliko odgovora.
- Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona nema podnesenih izvještaja o počinjenju krivičnih djela u vezi sa negiranjem genocida i veličanja ratnih zločina – odgovorio nam je portparol MUP-a ZDK Samir Valentić.
Sličan odgovor dobili smo i iz MUP-a Posavskog kantona.
- Uprava policije MUP-a Posavskog kantona nije imala niti jednu prijavu, niti je podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu u vezi sa negiranjem genocida i veličanja ratnih zločina u skladu sa KZ BiH – navodi se u odgovoru ovog MUP-a.
Stigao nam je odgovor i iz MUP-a Unsko-sanskog kantona.
- Ova policijska agencija nije imala prijava ove vrste, tako da nismo ni poduzimali bilo kakve radnje u vezi istog – naveli su.
Ni suština odgovora koji smo dobili iz MUP-a TK nije se razlikovala.
- Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a nisu imali zaprimljenih prijava vezano za slučajeve negiranja genocida i veličanje ratnih zločina, a u vezi sa krivičnim djelima koja su propisana KZ BiH – kazali su nam.
A nema ni razlike u odgovoru MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.
- Uprava policije MUP-a HNK u prethodnom periodu, nije zaprimila niti jednu prijavu, niti je podnijela izvještaj nadležnom tužilaštvu o počinjenju krivičnog djela u svezi s negiranjem genocida i veličanju zločina opisanog u KZ BiH – naveli su u svom odgovoru.
Stigao nam je i odgovor i iz MUP-a Bosanskopodrinjskog kantona Goražde.
Oni su, također, naveli kako nisu podnosili izvještaje o počinjenim krivičnim djelima Tužilaštvu BiH u vezi s negiranjem genocida i veličanjem ratnih zločina.
Negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločina itekako je zastupljeno u javnom prostoru u BiH. Kako u medijima, a posebno na društvenim mrežama, videosnimci i fotografije dijele se nekada i mjesecima.
Uprkos tome, nijedna policijska agencija, bar od ovih koje su nam odgovorile na upit, nije se latila posla da reaguje po službenoj dužnosti te podnese izvještaj Tužilaštvu. 
Ovo ne isključuje nikako odgovornost Tužilaštva koje isto tako može reagovati po službenoj dužnosti te naložiti bilo kojoj policijskoj agenciji da prikupi dokaze o počinjenom krivičnom djelu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.