open-navfaktor-logo
search
Imaju bržu prohodnost
Zašto kantonalni i federalni MUP-ovi ne podnose prijave Tužilaštvu BiH protiv negatora genocida?
Kada građanin može svojim riječima opisati događaj, znači to institucije mogu na još bolji i efikasniji način zato što imaju mnogo bržu prohodnost nego obični građanin, kaže naš sagovornik
AUTOR: Autor: Am. S.
21.04.2024. u 15:43
get url
text
Sa mitinga u Banjoj Luci
Sa mitinga u Banjoj Luci
Negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločina u našoj državi, iako je propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, gotovo se nikako ne procesuira.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na čelu sa glavnim tužiocem Milankom Kajganićem u više navrata isticalo je kako im poseban problem u radu predstavlja činjenica da prijave nisu zaprimljene od nadležnih policijskih agencija.
Kako navode, policijske agencije imaju potrebna znanja da u radnjama prijavljenih prepoznaju elemente krivičnog djela i da za te radnje prikupe dokaze koji to potkrepljuju.
S tim u vezi, upitali smo bivšeg ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermina Pećanca da li bi i kantonalni MUP-ovi te federalni mogli podnijeti ove vrste prijava, odnosno izvještaja.
- Žašto da ne bi? Kada može obični građanin podnijeti, pogotovo mogu onda institucije za zaštitu zakona. To nije nikakav problem. Međutim, očigledno je da se kod nas stvari previše rješavaju preko Facebook objava, a ne onako kako treba, putem institucija. Misli neko ako to objavi na Facebooku da je završio posao.
Ko suprotno tvrdi, nek' nađe bilo koji član da on ne može podnijeti prijavu. Znači, prijava može biti i anonimna, ako se neko boji. Dakle, prijavu može svako podnijeti, a pogotovo institucije po službenoj dužnosti – kazao nam je on.
Pojašnjava kako prijava treba sadržati ime i prezime, opis krivičnog djela, datum te tražiti da se otvori istraga.
- Građanin ne mora biti pravno pismen. Svaki građanin može svojim riječima opisati. Institucije koje imaju svoje službe mogu to uokviriti u prijavu koja je pravno potkovana. Prema tome, kada građanin može svojim riječima opisati događaj, znači to institucije mogu na još bolji i efikasniji način zato što imaju mnogo bržu prohodnost nego obični građanin – navodi on.
Upitali smo ga i zbog čega prema njegovom mišljenju policijske agencije u FBiH to ne rade.
- Zato što više vode Facebook istrage i prijave, a sve ima svoje kako i kome treba dostaviti. Svako ima pravo prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama da vidi šta je učinjeno po njegovom zahtjevu – naveo je.
Podsjetio je na prijavu kantonalne minsitrice za odgoj i obrazovanje Naide Hota-Muminović protiv predsjednika sarajevskog Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH Saudina Sivre.
- Evo vidjeli ste, ne ulazeći u opravdanost, kako se promptno reaguje kada neko iz vlasti preda prijavu. Prema tome, ministarstva itekako imaju prolaznost – zaključio je Pećanac.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.