open-navfaktor-logo
search
Uputili pismo
Udruženja žrtava iz BiH traže od Vučića da oslobodi aktivisticu Aidu Ćorović
15.03.2024. u 10:57
get url
text
Aida Ćorović
Aida Ćorović
FOTO: Antonio Ahel/PIXSELL
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa uputili su pismo srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću nakon što je mirovna aktivistica Aida Ćorović dobila poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne zbog toga što je jajima gađala mural ratnog zločinca Ratka Mladića. 
- Vaš sud, Prekršajni apelacioni sud je naveo da je Ćorović prekršila Zakon o javnom redu i miru jer je "bacala jaja u pravcu stambene zgrade i vrijeđala policijske službenike prilikom vršenja dužnosti." Danas u Vašoj državi postoji više od 500 murala ratnog zločinca Ratka Mladića.
Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS), Serge Brammertz, u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a je za Vašu državu i Vašu vlast napisao "Samo u Beogradu je izbrojano više od 150 murala Ratka Mladića" - naveli su iz udruženja žrtava.
To, kako su dodali, nisu riječi i djela margina, već političkih i kulturnih centara društava u regionu. 
- Glorifikacija ratnih zločinaca i revizionističko poricanje nedavnih zločina su postali mainstream u Srbiji. Mi vjerujemo da se Vi sa tim ponosite i da tako osiguravate svoj opstanak na vlasti, ali smatramo da u slučaju Aide Ćorović trebate narediti Vašim sudijama i tužiocima  da se presuda ukine i Ćorović oslobodi izmišljene i političke presude. 
Ako pozivate Rusku Federaciju da vetom u Vijeću sigurnosti UN-a zaustavi Rezoluciju o Srebrenici, u slučaju Ćorović to Vam nije neophodno. Nemojte od Ćorović praviti slučaj Alekseja Navaljnija i od sebe Vladimira Putina. Oslobađanjem Ćorović nećete samo potvrditi da apsolutno vladate Srbijom, a što Vi to itekako volite da se govori i zna, nego ćete pokazati da i Vi, okorjeli negator genocida i glorifikant ratnih zločinaca, možete makar jednom u svom životu ispoštovati pravedan i utemeljen zahtjev i poziv u ovom slučaju za oslobađanjem Aide Ćorović - zaključili su u pismu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.