open-navfaktor-logo
search
Osnovna ljudska prava
Udruženja žrtava pisala CIK-u BiH: Poništite i ponovite nepravedne izbore u Srebrenici
Udruženja žrtava uputila su pismo Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine s molbom da ponište i ponove nepravedne izbore u Srebrenici.
02.12.2020. u 09:56
get url
text

U saopćenju koju je dostavilo Udruženje žrtava i svjedoka genocida, a potpisali Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženje Žena Podrinja Bratunac, Udruženje Žene Srebrenice Tuzla i UG Srebreničke majke, navedeno je da se "majke Srebrenice više od 25 godina bore za istinu, pravdu i povjerenje".

- Poštovani članovi CIK-a BiH, mi majke Srebrenice više od 25 godina se borimo za istinu, pravdu i povjerenje. U ovih više od 25 godina naše borbe odgajali smo djecu čiji su roditelji ubijeni u genocidu u Srebrenici. Ponosne smo da niti jedno dijete nema mržnje, nije izvršilo niti jednu osvetu i pored činjenice da su svojim očima gledali ubijanje roditelja, zato jesu, uz našu podršku, završili fakultete i danas su uspješni u svojim oblastima - naveli su.

Kako su dodali, to je i razlog zbog čega pišu CIK-u BiH.

- Zato što Vas želimo zamoliti da ne dozvolite da naš trud bude uzaludan, da naša djeca izgube povjerenje koje smo gradili. Gradili smo ga na istini, pravdi i povjerenju. Istina, pravda i povjerenje, počinju s osnovnim ljudskim pravima, među koje spadaju i izbori, odnosno pravo da biraš i budeš biran. Pravo nas, ali i naše djece da budemo birani i da biramo nije ostvareno, nije pravedno. Zato Vas molimo da poništite i ponovite nepravedne izbore 2020. godine u Srebrenici, to Vas molimo kao ljude i kao roditelje - naveli su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.